'PROTJERAJ MRŽNJU' / Trumpov govor omele optužbe za rasizam: ' Trump je promicatelj govora mržnje i otrovnih politika'

Image
Foto: AP Images

Republikanski milijarder je na meti novih optužba za rasizam u Sjedinjenim Državama

30.7.2019.
21:15
AP Images
VOYO logo

Nakon optužaba za rasizam američki predsjednik Donald Trump u utorak je u Virginiji bio prekinut tijekom govora koji su bojkotirali crni zastupnici.

Trump je održao govor u povodu 400. obljetnice Opće skupštine u Jamestownu, u kojem je bila prva stalna britanska kolonija na američkom kontinentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demokratski zastupnik iz Virginije Ibraheem Samirah nakratko je prekinuo njegov govor istaknuvši nekoliko poruka na kojima je pisalo: "Protjeraj mržnju", "Okupi moju obitelj" i "Vrati se svojoj korupciji".

Poruke su se odnosile na borbu koju Trump uporno vodi protiv ilegalnih imigranata i na njegove nedavne izjave u kojima je četiri demokratske zastupnice, inače pripadnice manjina, pozvao da se "vrate" u zemlje iz kojih su došle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Donald Trump, promicatelj govora mržnje i otrovnih politika, došao je na proslavu demokratskih vrijednosti koje nisu njegove", piše u priopćenju koje je mladi zastupnik, sin palestinskih izbjeglica, objavio na Twitteru.

Samiraha, kojeg je dio publike izviždao, zaštitari su brzo i neupadljivo udaljili sa skupa, nakon čega je Trump nastavio svoj govor ne spominjući izgred.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi parlamentarne skupine crnih zastupnika Virginije bojkotirali su proslavu toga povijesnog događaja zbog dolaska Donalda Trumpa.

"Predsjednikov dolazak kosi se s načelima koja zagovara skupina", piše u priopćenju skupine crnih zastupnika Virginije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina usto kritizira Trumpove "ponižavajuće komentare" o oporbenim zastupnicama jer njegove "politike nanose štetu zajednicama na rubu društva" kao i njegova "rasistička i ksenofobna retorika".

Republikanski milijarder je na meti novih optužba za rasizam u Sjedinjenim Državama nakon oštrih napada zadnjih dana na jednog crnog zastupnika i njegovu izbornu jedinicu Baltimore te na pastora Ala Sharptona, istaknutog borca za prava crnaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo