sve više zaraženih / Nagli skok: U Italiji danas od koronavirusa umrlo čak 168 ljudi, Slovenija zatvara granicu

Epidemijom je najpogođenija sjeverna Italija, zabilježen je 5791 slučaj u Lombardiji, 1533 u Emiliji-Romagni i 856 u Venetu

10.3.2020.
19:00
VOYO logo

Broj umrlih od koronavirusa u Italiji skočio je u utorak za 168, sa 463 na 631, što je povećanje od 36 posto, a potvrđeno je i gotovo tisuću novih zaraza pa je sada ukupno 10.149 zaraženih u Italiji, objavio je Stožer civilne zaštite. 

Na intenzivnoj njezi je 877 pacijenata, 144 više nego jučer, pokazuju najnoviji podaci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemijom je najpogođenija sjeverna Italija: 5791 slučaj zabilježen je u Lombardiji, 1533 u Emiliji-Romagni i 856 u Venetu. 

U Laciju se broj zaraženih povećao sa 102 u ponedjeljak na 116 u utorak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od onih koji su bili zaraženi u utorak se oporavilo njih 1004 u usporedbi sa 724 dan prije.

Istodobno, Slovenija je objavila da zatvara granicu s Italijom i pozvala svoje građane  da se vrate kući, potvrdio je u utorak premijer na odlasku Marjan Šarec. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šarec je tvitao da je odluka donesena nakon što je isti potez povukla Austrija. Odluka se neće odnositi na prijevoz robe, objavila je slovenska novinska agencija STA. 

Dvije zemlje dijele granicu dugu 232 kilometra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sloveniji je u utorak 31 osoba zaražena koronavirusom, šest više nego u ponedjeljak. 

Europske države u utorak su postrožile mjere protiv širenja koronavirusa zabranama putovanja, zatvaranjem škola i odgodom javnih događaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrija je zabranila dolaske iz Italije te upozorila državljane da ne putuju u tu zemlju koja je cijela u karanteni kako bi se usporilo širenje virusa Covid-19.

Srbijanska vlada također je zabranila dolaske iz Italije te iz dijelova Kine, Južne Koreje, Irske i Švicarske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putovanja u Italiju i dolaske iz Italije zabranila je i Malta. 

Borbi protiv širenja virusa pridružile su se i aviokompanije. British Airways otkazao je sve letove prema i iz Italije u kojoj je dosad umrlo više od 460 ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danska je objavila da će zrakoplovima koji lete iz pogođenih područja biti zabranjeno slijetanje, a Austrian Airlines je prekinuo veze prema Veneciji, Milanu i Bologni.

Njemačka Lufthansa već je otkazala tisuće letova, a njemačko Ministarstvo vanjskih poslova savjetuje građanima odgodu putovanja u Italiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još dva slučaja koronavirusa u BiH, zabranjeni ulasci iz Italije i Kine

Još dva slučaja koronavirusa potvrđena su u utorak u BiH pa je oboljelih sada sedam. Vlasti su zabranile ulazak u zemlju državljanima Italije i Kine, dviju najpogođenijih zemalja. 

Dva nova slučaja zabilježena su u Zenici, riječ je osobama koje su bile u kontaktu s 51-godišnjom ženom kod koje je virus utvrđen u ponedjeljak, potvrdila je lokalnim medijima Sebija Izetbegović, ravnateljica Kliničkog centra u Sarajevu u kojem se provode testiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostalih četvero pacijenata je iz Banje Luke i obližnjeg Čelinca.

U cijeloj BiH trenutno je u izolaciji, odnosno pod posebnim mjerama nadzora, nešto više od 500 osoba zbog sumnje na koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na teritoriju Republike Srpske vlasti su naredile prekid nastave u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima, a do kraja mjeseca zabranjena su i sva masovna okupljanja.

Takva zabrana na snazi je i u Sarajevu, no ne i u ostalim županijama u Federaciji BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crna Gora i dalje bez koronavirusa, ali uvedene su stroge preventivne mjere

U Crnoj Gori još nije zabilježen slučaj zaraze koronavirusom, ali su zdravstvene vlasti u utorak uvele stroge preventivne mjere koje uključuju zabranu putovanja u najpogođenije zemlje, kao i dolazak putnika iz tih zemalja.

“Zabranjuju se putovanja u Italiju, Španjolsku, Iran i Kinu. Lista nije konačna i mijenjat će se s obzirom na razvoj epidemiološke situacije. Također, zabranjeni su dolasci iz tih zemalja u Crnu Goru”, priopćio je na izvanrednoj konferenciji za novinare crnogorski ministar zdravstva Kenan Hrapović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao i da će se državljani Crne Gore koji su se zatekli u tranzitu i u povratku su iz Italije, Španjolske, Južne Koreje, Irana i Kine staviti u kućnu izolaciju i bit će im ograničeno kretanje 14 dana.

„Iste mjere bit će primijenjene nad članovima njihovih obitelji, a nepridržavanje tih mjera podliježe zakonskoj odgovornosti“, priopćio je Hrapović. Ističe da se sva učenička putovanja i izleti u inozemstvo odgađaju do daljnjega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjerama se također zabranjuje nazočnost publike na sportskim manifestacijama.

"Svi sportski događaji, nacionalni i međunarodni, održavaju se bez publike. Eventualni dolazak ekipa iz najpogođenijih područja odgađa se do daljnjeg“, rekao je crnogorski ministar zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preventivne mjere, kako je rekao Hrapović, uvedene su i za zaposlene u crnogorskom zdravstvenom sustavu.

Prekinute su edukacije i godišnji odmori zaposlenih u zdravstvu, a razrađuje se i mogućnost dodatnog angažiranja liječnika i drugog medicinskog osoblja koje je u mirovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrapović je rekao da je vrlo vjerojatno da će se koronavirus pojaviti i u Crnoj Gori. Pozvao je stanovništvo da naglasak stavi na pojedinačnu odgovornost te da u slučaju respiratornih infekcija telefonom komuniciraju s obiteljskim liječnicima.

“Rukovanje, grljenje i slično treba izbjegavati kao i svako nepotrebno kretanje i javno okupljanje”, rekao je Hrapović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Crnoj Gori trenutno je pod zdravstvenim nadzorom oko 400 putnika iz međunarodnog prometa, a na koronavirus je testirano 39 osoba i sve su bile negativne.

Macron upozorio da je u Francuskoj epidemija koronavirusa tek počela

"Mi smo na samom početku epidemije koronavirusa u Francuskoj", upozorio je u utorak francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon nenajavljenog posjeta Pozivnom centru Hitne službe (Samu) u jednoj pariškoj bolnici.

"Tek smo na početku, trebamo biti jasni i svjesni", ponovio je novinarima tijekom tog posjeta pariškoj bolnici Necker-Enfants malades.

Pojačane su i zaštitne mjere u Uredu francuskog predsjednika nakon što je jedan od predsjednikovih najbližih suradnika, šef Ureda Parick Strzoda, bio u kontaktu s jednom pozitivnom osobom. On se nalazi u samoizolaciji i radi od kuće.

Na pitanje o prelasku na treću razinu zaštite u Francuskoj predsjednik je rekao da će se mjere razlikovati prema području na kojem će se donositi.

"Mislim da ne trebamo misliti da će se u određenom trenutku u našoj zemlji sve promijeniti. Trebamo ostati krajnje prilagodljivi", rekao je.

Macron je također uputio poruku podrške i priznanja medicinskom osoblju, posebice onima u Samu, koji su preplavljeni pozivima.

Tijekom posjeta drugoj pariškoj bolnici prošlog tjedna gdje je dan prije umro prvi Francuz od koronavirusa, jedan liječnik je od predsjednika tražio više novca za državne bolnice.

Uz 25 umrlih i 1412 potvrđenih slučajeva COVID-19, Francuska je druga najzahvaćenija europska država, nakon Italije.

U RS-u zatvaraju škole, u Sarajevu zabrana većih skupova

Vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska u utorak su odlučile zatvoriti sve škole na tom području i uvesti mjeru zabrane održavanja svih planiranih masovnih okupljanja.

Predsjednik entitetske Vlade Radovan Višković kazao je novinarima u Banjoj Luci kako će osnovne i srednje škole biti zatvorene do 21. ožujka, a odluka vrijedi i za sve fakultete u RS-u. Dječji vrtići za sada neće biti zatvoreni, no pojačat će se zdravstveni nadzor nad tim ustanovama.

"Zabranjuju se i sva javna okupljanja do 30. ožujka. Također, obratit ćemo se Vijeću ministara BiH i Graničnoj policiji sa zahtjevom da se pooštri kontrola ulaska iz zemalja zahvaćenih koronavirusom, posebice iz Italije, Kine i Јužne Koreje", kazao je Višković.

Ustvrdio je kako nema nikakva razloga za paniku te da se poduzimaju preventivne mjere čiji je cilj spriječiti širenje zaraze.

U RS-u dosad su potvrđena četiri slučaja zaraze koronavirusom. Zaražena su dvojica muškaraca srednje dobi koji rade u Italiji, a oni su nakon dolaska u BiH virus prenijeli na svoju djecu, dječaka i djevojčicu, učenike škola u Banjoj Luci i obližnjem mjestu Čelinac.

U Federaciji BiH do utorka je zabilježen jedan slučaj zaraze koronavirusom i to kod 51-godišnje žene iz Zenice koja je nedavno boravila u Italiji.

U tom entitetu za sada nema odluke o zatvaranju škola, no na snazi je zabrana posjeta bolnicama i ustanovama socijalne skrbi te preporuka o otkazivanju masovnih skupova.

U Sarajevu je na snazi i formalna zabrana Županijskog kriznog stožera koja se odnosi na skupove s više od 250 osoba.

Poglavarstvo Islamske zajednice u BiH u utorak je svim svojim mešihatima, pa tako i onome u Hrvatskoj, uputilo preporuku da sva vjerska okupljanja organiziraju sukladno instrukcijama državnih tijela.

Naveli su kako to izrijekom znači i otkazivanje svih masovnih skupova te obavljanje molitvi samo s onim brojem vjernika koji preporuče nadležna tijela svake države pojedinačno.

Sve osobe iz rizičnih skupina pozvane su da molitve sukladno islamskim običajima obavljaju u kućama.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo