Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Tko je Lizz Truss?

U mladosti je govorila protiv monarhije, glasala je protiv Brexita, a sada će biti nova britanska premijerka

S obzirom na ogromnu prednost koju joj daju ankete, Lizz Truss najvjerojatnije ćemo od jeseni gledati u ulozi nove premijerke Velike Britanije

Image
Foto: Profimedia
RTL Vijesti/ 18.8.2022. u 16:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Borba za nasljednika Borisa Johnsona svela se na dva kandidata, od čega je jedna u debeloj prednosti. Ako je suditi po anketi koja je objavljena danas, nova premijerka Velike Britanije 5. rujna će postati 47-godišnja Liz Truss. Britansku ministricu vanjskih trenutno podupire 66 posto članova Konzervativne stranke, dok njezin protivnik, bivši ministar financija Risji Sunak, trenutno ima potporu 34 posto stranačkog tijela.

Tko je Lizz Truss, žena koja će vrlo vjerojatno postati treća premijerka u povijesti Britanije? Sa sedam godina utjelovila je britansku 'Željezu lady' prilikom školske simulacije parlamentarnih izbora. No, kako piše BBC, za razliku od  Margaret Thatcher tada nije osvojila većinu glasova svojih kolega. Točnije, nije osvojila niti jedan, a zna se šaliti da čak nije glasala ni za samu sebe.

No, 39 godina kasnije mogla bi koračati Thatcherinim stopama. Truss je u parlament prvi puta ušla 2010. godine, a 2014. je dospjela na svoju prvu ministarku poziciju u kabinetu Davida Camerona, kao ministrica okoliša, hrane i poljoprivrede. Nakon toga je nastavila vršiti različite funkcije u vladama Therese May i Borisa Johnsona, da bi 2021. postala ključna osoba britanske diplomacije.

Kao mlada govorila protiv monarhije

No, Truss nije uvijek bila konzervativka, a kroz godine je zastupala mnoge stavove radikalno različite od svojih stranačkih kolega, koje je doduše redom napuštala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svoje je roditelje, oca matematičara i majku koja je radila kao medicinska sestra, kroz brojne istupe opisivala kao "ljevičare". Kao malu djevojčicu majka ju je vodila na skupove Kampanje za nuklearno razoružanje, pokreta koji se protivio odluci Margaret Thatcher da dopusti SAD-u da postave svoje nuklearne glave u zapadnom Londonu.

Image
OSTAVKA BRITANSKOG PREMIJERA

Tko će zamijeniti Borisa Johnsona? Favorit je trenutni ministar obrane, ali ima još kandidata...

Image
OSTAVKA BRITANSKOG PREMIJERA

Tko će zamijeniti Borisa Johnsona? Favorit je trenutni ministar obrane, ali ima još kandidata...

U početcima studija na Oxfordu, gdje je izučavala filozofiju, politiku i ekonomiju, bila je aktivna članica stranke Liberalnih Demokrata. Na stranačkoj konferenciji 1994. u svom je govoru pozivala rušenje monarhije, rekavši stranačkim delegatima u Brightonu: "Mi liberalni demokrati vjerujemo u mogućnosti za sve. Ne vjerujemo da su ljudi rođeni da vladaju."

Upravo se čita

Image
ŽIVOT NA VAGI

Edo pitao Šteficu otkud mu je poznata: 'Studirali smo zajedno na kineziološkom'

Skandal zbog 'lijenih britanskih radnika'

No nedugo zatim, i dalje na Oxfordu, učlanila se u Konzervativnu stranku. Na parlamentarnim izborima 2001. godine natjecala se kao kandidatkinja Hemswortha, u Zapadnom Yorkshireu, no nije skupila dovoljno glasova. To ju nije pokolebalo i 2005. godine pretrpjela je još jedna poraz prije nego što je pet godina kasnije konačno sjela na zastupničku stolicu u britanskom parlamentu, za što je uvelike bila zaslužna Cameronova naklonost.

Neki su je stranački kolege tada htjeli maknuti s funkcije, nakon što se doznalo za njezinu aferu s drugim Torijevcem, Markom Fieldom, no bezuspješno. U to je vrijeme i s nekoliko konzervativaca iz parlamenta napisala knjigu 'Britannia Unchained', u kojoj se zalažu za minimalnu ulogu države u ekonomiji, što ju je pozicioniralo u krilo žestokih zagovornika slobodnog tržišta unutar stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: Profimedia
Image
Profimedia

Iz te su knjige njezini protivnici tijekom nedavne debate izvukli rečenicu u kojoj stoji da su britanski radnici "među najgorim besposličarima na svijetu". Ova je rečenica izazvala skandal, posebno među radništvom kojim bi uskoro mogla upravljati. Iako je tvrdila da ju je ispisao njezin kolega, u razgovorima koji su procurili, a koje je ranije ovog tjedna objavio Guardian, ispalo je da dijeli identičan stav.

Protivnica Brexita

Iako je Borisu Johnsonu ostala vjerna do kraja, što mnogi smatraju glavnim razlogom njezine velike popularnosti u utrci za njegovog nasljednika, na referendumu 2016. bila mu je žestoka protivnica. Tada je vodila kampanju za ostanak Britanije u EU, a za britanski je Sun pisala da bi Brexit bio "trostruka tragedija - više pravila, više obrazaca i više odgoda pri trgovini s EU".

No, nakon je njezina strana izgubila počela je gorljivo braniti izlazak, tvrdeći da je to potaknulo promjene koje se inače nikada same ne bi zakotrljale.

Nakon što je Johnson došao na vlast, Truss je najprije postala tajnica za međunarodnu trgovinu, da bi 2021. postala ministrica vanjskih poslova. U toj se ulozi najprije uhvatila u koštac s problemom Protokola o Sjevernoj Irskoj, pa ukidanjem dijelova sporazuma između EU i UK-a nakon Brexita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

'Skroman mandat ministrice vanjskih poslova'

Kada je Rusija napala Ukrajinu u veljači, zauzela je čvrst stav inzistirajući na tome da sve snage Vladimira Putina treba istjerati iz zemlje, no naišla je i na niz kritika jer je podržavala ljude iz Ujedinjenog Kraljevstva koji su se htjeli boriti u Ukrajini. Na kraju, mnogi nisu ostali impresionirani s njenim naporima na toj poziciji.

"Mandat Truss kao ministrice vanjskih poslova bio je prilično skroman. Bila je vrlo aktivna (i upućena u društvene medije) tajnica za međunarodnu trgovinu, no činilo se da je izblijedjela kao ministrica vanjskih poslova. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, zasjenili su je premijer i ministar obrane, Ben Wallace", komentirao je za Al Jazeeru David Jeffery, predavač britanske politike na Sveučilištu u Liverpoolu.

Kruti ekonomski stavovi

Njena kampanja za stranačko vodstvo nije prošla bez kontroverzi. Zamjerili su joj, primjerice, krute konzervativne ekonomske stavove kada je riječ o ublažavanju tereta krize za građane. Tako je, upitana kako će se nositi s krizom troškova života, rekla da će svoje napore usmjeriti na "smanjenje poreznog opterećenja, a ne na dijeljenje milostinje".

Bila je prisiljena odustati od plana povezivanja plaća u javnom sektoru s regionalnim životnim troškovima zbog oštre reakcije viših torijevaca koji su rekli da bi to značilo niže plaće za milijune radnika izvan Londona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za neke kolege nije birala riječi, pa je tako prvu škotsku ministricu Nicolu Sturgeon nazvala "tražiteljicom pažnje", dodavši da ju je najbolje "ignorirati".

Za Truss su čak govorili da kroz odjeću - poput krznenog šešira i bijele mašne - pokušava oponašati Margaret Thatcher kako bi dobila naklonost Torijevaca. No, ona je to odlučno odbacila rekavši za GB News da je prilično "frustrirajuće da se političarke uvijek uspoređuju s Margaret Thatcher, dok se političari ne uspoređuju s Tedom Heathom."

Unatoč kritikama i kontroverzama, Liz Truss ćemo uskoro vjerojatno gledati u, trenutno nikad zahtjevnijoj, ulozi britanske premijerke. A kako će se nositi s galopirajućim ekonomskim i geopolitičkim krizama te hoće li napustiti neke od svojih trenutnih stavova, tek ostaje za vidjeti.

RTL Vijesti/ 18.8.2022. u 16:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
TANKA POBJEDA

Dolazi li kraj Milorada Dodika? 'O ozbiljnom padu ne možemo govoriti. Postoje poruke ali nisu previše jake'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču