NALJUTIO GA DOGOVOR / U pitanje dolaze milijarde eura iz sedmogodišnjeg EU proračuna: Orban će uložiti veto?

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Pismo je poslano Njemačkoj koja predsjeda EU-om, predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu

8.11.2020.
22:13
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

Mađarski premijer Viktor Orban uputio je pismo njemačkom predsjedništvu Europske unije s prijetnjom da će uložiti veto na europski proračun nakon dogovora postignutog u četvrtak o oduzimanju europskih fondova zemljama članicama koje ne poštuju pravnu državu, navela je u nedjelju stranica Mandiner. hu.

"Iako se Mađarska obvezala na suradnju, nakon posljednjih događaja ona više nije jednoglasno sklona paketu mjera usvojenom u srpnju o europskom proračunu 2021.- 2027., kao ni u vezi plana oporavka nakon covida-19 koji se oslanja na ovaj proračun", navodi se u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslao pismo na nekoliko adresa

Pismo je poslano Njemačkoj koja predsjeda EU-om, predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu. Na pitanje agencije France presse o tom pismu, mađarska vlada nije odgovorila.  

Europski parlament i Njemačka, koja pregovara u ime 27-orice, razgovarali su u četvrtak o mehanizmu oduzimanja europskih fondova zemljama koje ne poštuju vladavinu prava, otvarajući put za deblokadu europskog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varšava i Budimpešta su ponovile oštro protivljenje tom mehanizmu i zaprijetile vetom na europski proračun. 

Dvije zemlje sada odbijaju dati zeleno svjetlo odluci EU da se zaduži za financiranje plana obnove, čime odgađaju proces ratifikacije u nacionalnim parlamentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za izglasavanje proračuna EU  nužna je jednoglasna potpora eurozastupnika i država članica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo