ISTRAGA U TIJEKU / U vatikanskom veleposlanstvu pronađene ljudske kosti: Radi se o otetoj Emanueli?

Image
Foto: AP/Wikimedia

Nestanak Emanuele Orlandi jedna je od najvećih misterija suvremene talijanske povijesti

31.10.2018.
9:00
AP/Wikimedia
VOYO logo

"Radnici su pronašli ljudske kosti u vatikanskom veleposlanstvu u Italiji i policija istražuje taj slučaj", priopćio je Vatikan.

Talijanski mediji su izvijestili da forenzičari pokušavaju utvrditi je li riječ o posmrtnim ostacima Emanuele Orlandi, 15-godišnje kćeri vatikanskog zaposlenika koja je nestala 1983.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatikan navodi da su dijelovi kostiju otkriveni tijekom obnove veleposlanstva Svete Stolice nedaleko od Galerije Borghese u Rimu.

Istragu vodi glavni tužitelj Giuseppe Pignatone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nestanak Emanuele Orlandi jedna je od najvećih misterija suvremene talijanske povijesti. Ona je oteta 22. lipnja 1983. nakon što je napustila obiteljski dom u Vatikanu i otišla na sat glazbene umjetnosti u Rim. Imala je 15 godina. Njezin otac bio je zaposlenik Svete Stolice.

Njezin nestanak prvotno se povezivao s mogućim pokušajem nepoznatih osoba da iznude oslobađanje Mehmeta Alija Agce, turskog napadača koji je upucao papu Ivana Pavla II 1981. U to vrijeme služio je doživotnu zatvorsku kaznu u talijanskom zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2005. anonimna osoba nazvala je televizijsku emisiju i rekla da je tajna otmice Orlandi pokopana zajedno s Enricom "Renatinom" De Pedisom, mafijašem koji je nekoć bio na čelu ozloglašene bande Magliane koja je terorizirala Rim osamdesetih godina. 

Policija je otvorila njegov grob 2012., ali su u lijesu bile samo kosti De Pedisa, ubijenog 1990. u mafijaškom obračunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vatikanskom priopćenju ne spominje se Orlandi. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo