prekipjelo i premijeru

Ubio ženu, a viši sud mu prepolovio kaznu jer je u njezinom mobitelu našao poruke drugih muškaraca!?

Obiteljsko nasilje veliki je problem u Italiji, a ovog su mjeseca dvije umanjene kazne izazvale bijes javnosti

Image
Foto: Shutterstock
Hina/ 15.3.2019. u 7:30

Talijanski premijer Giuseppe Conte u četvrtak je kritizirao suce koji su priznavali olakotne okolnosti ubojicama žena jer su zločine počinili u afektu, zbog ljubomore ili razočaranosti. 

Obiteljsko nasilje veliki je problem u Italiji, a ovog su mjeseca dvije umanjene kazne izazvale bijes javnosti jer su suci u obrazloženjima govorili o povrijeđenim osjećajima muškaraca koji su ubili svoje žene ili djevojke. 

Dvije umanjene kazne izazvale bijes javnosti

Prizivni sud u Bologni prepolovio je na 16 godina kaznu muškarcu koji je zadavio svoju suprugu 2016. u stanju koje je sudski psihijatar proglasio "emocionalnom i strastvenom olujom". 

Ubojica je pronašao poruke drugih muškaraca u mobitelu svoje supruge, a ona mu je rekla da želi prekinuti njihovu vezu. 

U drugom slučaju, u Genovi, muškarac koji je izbo svoju suprugu do smrti dobio je 16 godina zatvora umjesto 30 koliko su tražili tužitelji. Sudac je odlučio da je ubojica bio vođen "bijesom i očajem, dubokim razočaranjem i gnjevom". 

Muškarac je otkrio da njegova supruga nije ostavila svog ljubavnika kao što mu je obećala. 

Upravo se čita

Image
'zdravstvo se raspada'

Vidović Krišto proziva Plenkovića: 'Hitna je diskutirala s Matijanićem, a Jandrokovića su vozili na snimanje pluća'

U vrijeme žestokih kritika aktivistica za ženska prava u raspravu se uključio i Conte, po zvanju odvjetnik. Na Facebooku je napisao da, iako suci trebaju ostati neovisni, ovakvi slučajevi otvaraju pitanja kulture koja on mora komentirati. 

"Moramo snažno razjasniti da NIKAKVA EMOCIONALNA REAKCIJA, NIKAKVI OSJEĆAJI, KOLIKO GOD BILI INTENZIVNI, ne mogu opravdati ili ublažiti težinu ubojstava žena", napisao je Conte, koristeći velika slova kako bi naglasio svoju poruku. 

U još jednoj spornoj presudi objavljenoj ovaj mjesec prizivni sud u Anconi odbacio je presudu za silovanje jer dva osumnjičenika smatraju žrtvu nedovoljno atraktivnom i suviše "muževnom" da bi ju htjeli silovati. 

U Italiji je između 2006. i 2016. po jedna žena ubijena svaki drugi dan. U tom razdoblju ih je ubijeno 1740, odnosno prosječno 174 godišnje, pokazalo je nedavno istraživanje. Jedna u tri žene u dobi između 16 i 70 godina doživjela je fizičko ili spolno zlostavljanje. 

Conte, nestranački premijer na čelu koalicije Lige i Pokreta pet zvijezda, poručio je kako Italija mora postići "kulturnu revoluciju" oko svojih stavova prema ženama kako bi izgradila "bolje društvo".  

Hina/ 15.3.2019. u 7:30

Više s weba

Pročitajte još

Image
u Srbiji

Dadilja (35) otela bebu koju je čuvala. Odvela ju bivšem dečku i rekla mu da je dijete njegovo...

Više s weba