Atentat što je prelomio povijest / Ubojica Roberta Kennedyja nakon 53 godine na korak od pomilovanja. Dio djece ubijenog presretan, dio ogorčen

Image
Foto: AP

Sirhan Sirhan danas ima 77 godina. Kakva bi bila povijest svijeta da je predsjednik, umjesto Nixona, postao Robert Kennedy?

28.8.2021.
10:53
AP
VOYO logo

Kalifornijsko vijeće za pomilovanja izglasalo je u petak da se ubojicu Roberta F. Kennedyja uvjetno pusti na slobodu. Riječ je o Sirhanu Sirhanu, danas 77-godišnjakem Palestincu rođenom u Jeruzalemu, koji je zbog jednog od najtragičnijih atentata na nekog političara u SAD-u, u zatvoru već 53 godine.

Ovo je njegova već 16. molba za pomilovanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirhan Sirhan je 5. lipnja 1968. ustrijelio tadašnjeg senatora i bivšeg glavnog državnog odvjetnika, brata pet godina ranije ubijenog Johna Kennedyja u čijoj je administraciji bio i Robert, kao ministar pravosuđa.

Ubojstvo mlađeg od dvojice braće tadašnji SAD posebno je uzdrmalo i zato što je Robert Kennedy bio izgledan izbor za demokratskog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lyndon B. Johnson je čak bio uvjeren da će biti upamćen kao predsjednik čiji je mandat "zaglavio" između administracija dvojice Kennedyja. Sirhanov atentat sve je to promijenio i sljedeći predsjednik SAD-a postao je Richard Nixon, čovjek kojega je povijest upamtila više kao da je na to bila prisiljena.

Image
još jedna tragedija /

'Prokletstvo Kennedyjevih': U moru pronađeno tijelo unuke Roberta F. Kennedyja, traže i njenog sina

Image
još jedna tragedija /

'Prokletstvo Kennedyjevih': U moru pronađeno tijelo unuke Roberta F. Kennedyja, traže i njenog sina

Sirhan se na atentat odlučio potaknut proizraelskim stavom Roberta Kennedyja, navodilo se tada. 1969. Sirhan je na sudu proglašen krivim i osuđen na smrt. 1972. kaznu su mu preinačili u doživotni  zatvor i narednih nešto male od pola stoljeća proveo je u kaznionici u San Diegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vijestima o odluci o pomilovanju posebno se ističe detalj da Sirhanovo uvjetno puštanje na slobodu podržavaju sinovi Roberta Kennedyja; Douglas i Robert Jr.

DPA prenosi riječi Roberta Jr.:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premda nitko ne može govoriti u ime mog oca, vjerujem da bi on, u skladu svog odnosa prema pravdi i pravednom, podržao uvjetno puštanje Sirhana na slobodu."

Rekao je i to da se Sirhan "očito resocijalizirao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Douglas je, pak, bio sasvim mali kad mu je Sirhan ubio oca:

"Prezadovoljan sam što mogu vidjeti gospodina Sirhana licem u lice… Proživio sam svoj život u strahu i od njega i od njegovog imena na ovaj ili onaj način. Zahvalan sam što ga danas vidim kao čovjeka vrijednog suosjećanja i ljubavi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AP prenosi, međutim, i ogorčenost šestero od devetero djece Roberta Kennedyja.

"On nam je oca istrgnuo iz obitelji i iz Amerike. U nevjerici smo da taj čovjek može biti preporučen za pomilovanje", poručili su guverneru Kalifornije, koji je zapravo tek druga instanca koja bi Sirhanu morala odobriti pomilovanje pa da ga doista puste na uvjetnu slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što kaže Sirhan o svemu?

Odluka o Sirhanu očekuje se kroz 120 dana. Ako bi mu to odobrili, morao bi provesti pola godine u tranzicijskom domu i proći program liječenja alkoholizma.
Sirhan, inače, ustraje na tome da se ne sjeća trenutaka kad je ubio Roberta Kennedyja.

"Senator Kennedy je predstavljao nadu svijeta, a ja sam naudio svima i boli me spoznaja da sam počinio tako grozan zločin", kazao je, ali i dodao da kao da ga i nije počinio s obzirom na to da se zločina ne sjeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo