tinder swindlers / Uhićena banda ljubavnih prevaranata: Unajmili glumca koji se predstavljao kao vojnik, među žrtvama i žena iz Hrvatske

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Osim navodnog bossa iz Nigerije, uhićene su i druge osobe u dobi od 19 do 31 godine, državljani Španjolske, Rumunjske, Meksika i Kube te drugih zemalja Latinske Amerike

21.10.2022.
11:41
Shutterstock / Ilustracija
VOYO logo

Španjolska policija razbila je bandu tzv. ljubavnih prevaranata na Mallorci. Naime, sumnjiči ih se da su preko interneta prevarili brojne žrtve u nizu europskih država, uključujući i Hrvatsku, za ukupno daleko više od milijun eura, prenosi Teller Report.

Uhićeno je 16 ljudi među kojima je i 27-godišnji Nigerijac za kojeg se sumnja da je vođa te bande. Identificirano je najmanje 20 žrtava koje su većnom neudane žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je jedna od najvećih operacija u borbi protiv kibernetičkog kriminala u Europskoj uniji", kazao je glasnogovornik policije.

Svi slučajevi jako podsjećaju na slučaj izraelskog prevaranta Simona Levieva, čija je priča ispričana u Netflixovom dokumentarcu The Tinder Swindler. Virtualne veze sa ženama uspostavljale su se na platformama za upoznavanje uz pomoć lažnih profila. Zatim su strpljivo zadobili povjerenje žrtve i u određenom trenutku zatražili uplatu novca u hitnim slučajevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Pravda je spora, ali... /

Sve se vraća, sve se plaća: Varalica s Tindera ispao potpuna budala, prevarila ga nepoznata djevojka

Image
Pravda je spora, ali... /

Sve se vraća, sve se plaća: Varalica s Tindera ispao potpuna budala, prevarila ga nepoznata djevojka

Istraga je nazvana "Operation Marine" i započela je slučajem u Alicanteu u istočnoj Španjolskoj.

Prema navodima policije, prevaranti su surađivali sa zgodnim glumcem koji je odrađivao videopozive sa svojom žrtvom i predstavljao se kao američki vojnik. Tražio je financijsku pomoć, uključujući novac za avionske karte, plaćanje poreza i novac za zaštitu. Samo od žene u Alicanteu banda je uzela 835.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dosadašnjim saznanjima španjolske policije, internetski ljubavni prevaranti varali su žene u Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Finskoj, Luksemburgu, Poljskoj, Litvi, Rumunjskoj, Hrvatskoj i Slovačkoj.

Osim navodnog bossa iz Nigerije, uhićene su i druge osobe u dobi od 19 do 31 godine, državljani Španjolske, Rumunjske, Meksika i Kube te drugih zemalja Latinske Amerike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo