Godinama na udaru / Uhićeni brojni sljedbenici: U Rusiji masovne racije protiv Jehovinih svjedoka

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Kršćanska vjerska zajednica koja propovijeda svoje učenje od vrata do vrata, proučava Bibliju i odbija služiti vojsku

24.11.2020.
13:10
Goran Jakus/PIXSELL
VOYO logo

Ruske pravosudne vlasti izvele su u u utorak masovne racije diljem zemlje u prostorijama Jehovinih svjedoka te su privele brojne osobe u sklopu istrage o kriminalnim radnjama, objavio je Istražno povjerenstvo. 

Pravosudne vlasti objavile su da su otvorile istragu zbog sumnje da ta vjerska zajednica koju Rusija naziva "ekstremističkom" i proglasila ju je ilegalnom, organizira aktivnosti u svom nacionalnom centru i podružnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski Vrhovni sud naredio je raspuštanje Jehovinih svjedoka 2017., a u gušenju njezina rada neki su sljedbenici završili u zatvoru, a neki su optuženi za kriminalne radnje.

Istražno povjerenstvo navodi da je identificiralo brojne skupine sljedbenika u više od 20 ruskih regija i da su mnogi privedeni u sklopu istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od njih privatno su se sastajali u stanu u sjeverozapadnoj Moskvi od lipnja 2019.  i razgovarali o vjerskim pitanjima te su preobratili neke Moskovljane, tvrdi povjerenstvo. 

Jehovini svjedoci pod pritiskom su godinama u Rusiji kojom dominira Ruska pravoslavna crkva, a nju snažno podržava predsjednik Vladimir Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2018. Putin je rekao da ne razumije zašto vlasti progone Jehovine svjedoke te dodao da to treba istražiti.

Kremlj je u utorak odbio komentirati vijest o racijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni predstavnici Jehovinih svjedoka nisu još odgovorili agenciji Reuters na upit za komentar. 

Jehovini svjedoci su kršćanska vjerska zajednica koja propovijeda svoje učenje od vrata do vrata, proučava Bibliju i odbija služiti vojsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo