PRITISAK NA VUČIĆA / Ultimatum prosvjednika Vučiću da 'izbriše projekt' rudarenja litija: 'U suprotnom će imati opću mobilizaciju širom Srbije''

Image
Foto: Amir Hamzagic/PIXSELL

'Bit ćemo tamo gdje nam je mjesto, da branimo ovu zemlju, jer ona pripada svima nama'

18.12.2021.
17:55
Amir Hamzagic/PIXSELL
VOYO logo

Pokret građanskih udruga i inicijativa Ekološki ustanak dao je u subotu srpskom predsjedniku i vladi ultimatum da do 7. siječnja povuku sve sporazume i ugovore  i proglase moratorij na rudarenje litija, zaprijetivši u suprotnom da će "cijela Srbija stati".

Nakon tri tjedna masovnih prosvjeda i blokada prometnica diljem zemlje, srpske vlasti povukle su ili djelomice izmijenile sporne zakone, te Prostorni plan općine Loznica kojim je predviđena gradnja rudnika litija u zapadnoj Srbiji, a sa subotnjeg prosvjeda ispred zgrade Vlade Srbije upućeni su novi zahtjevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto više od tisuću ljudi, koji su na sat vremena blokirali križanje dviju najprometnijih ulica u srbijanskoj prijestolnici, povicima "Rio Tinto marš iz Srbije" i "Izdaja" podržalo je zahtjeve vođa Ekološkog ustanka i "ultimatum" predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da "izbriše projekt" rudarenja litija "Jadar" i da se korporacija Rio Tinto "protjera iz zemlje".

Organizatori prosvjeda najavili su da će u suprotnom, Vučić "imati opću mobilizaciju širom Srbije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od vođa Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta zatražio i uvođenje moratorija na istraživanja i iskopavanja rude litija u Srbiji, te povlačenje svih prijava i obustavu sudskih procesa protiv sudionika prethodnih prosvjeda i blokada.

Image
Diljem Srbije /

Iako je Vučić popustio, organizatori prosvjeda nisu. Za sutra najavljeni novi prosvjedi i blokada prometnica

Image
Diljem Srbije /

Iako je Vučić popustio, organizatori prosvjeda nisu. Za sutra najavljeni novi prosvjedi i blokada prometnica

Zatraženo je i procesuiranje sudionika protuprosvjeda koji su gumenim čekićima i letvama napadali prosvjednike, te bagerom nasrnuli na prosvjednike u Šapcu prije dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ukidanja Prostornog plana grada Loznice i Vlada Srbije mora ukinuti uredbu o donošenju Prostornog plana područja posebne namjene za projekt "Jadar" o otvaranju rudnika litija, poručeno je sa subotnjeg skupa. U protivnom, kako je rečeno, nakon Božića blokade i prosvjedi bit će nastavljeni diljem Srbije.

„Bit ćemo tamo gdje nam je mjesto, da branimo ovu zemlju, jer ona pripada svima nama“, poručio je Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je, reagirajući na prosvjed, zatražila da vođe i aktivisti Ekološkog ustanka  "predstave građanima svoj politički program, umjesto da se kriju iza ekoloških tema", ustvrdivši kako "ne postoji nikakav ugovor" Vlade s Rio Tintom, "niti s bilo kojom drugom kompanijom" o eksploataciji litija.

Jovanović je ranije ocijenio da će Aleksandar Vučić "učiniti sve" i ispuniti sve zahtjeve samo da smiri situaciju do izbora najavljenih za početak travnja iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetke udruga, organizacija i građanskih inicijativa, prethodne je tri subote organizirao prosvjede i blokade prometnica i autocesta zahtijevajući povlačenje spornih zakona o eksproprijaciji i o referendumu.

Te zakone aktivisti vide kao formalne preduvjete kojima bi vlast željela olakšati dobivanje dozvola i odobrenja za istraživanja i eksploataciju litija u većem dijelu zapadne Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suočen s pritiskom tisuća ljudi na ulicama i cestama, srbijanski predsjednik odbio je potpisati sporni zakon o eksproprijaciji, te od vlade ishoditi djelomične izmjene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Srpska vlada suočena je prethodnog tjedna i s energetskom krizom nakon što je poslije prošlotjednih obilnih snježnih padalina trećina energetskog sustava u ponedjeljak bila izvan pogona, a tijekom tjedna opskrba strujom postupno je normalizirana za više od 136.000 korisnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo