On je udario temelje / Umro prvi predsjednik Ukrajine, tu zemlju je izveo iz SSSR-a i izveo unikatan potez u nuklearnom dobu

Image
Foto: Sluga naroda/Facebook

Čim su u kolovozu 1991. tvrdolinijaši KP SSSR-a krenuli u rušenje Gorbačova pučem, Kravčuk je hitno krenuo u odvajanje Ukrajine. I uspio rekordno brzo

10.5.2022.
22:00
Sluga naroda/Facebook
VOYO logo

Vladajuća stranka Ukrajine, Sluga naroda, objavila je na svojim mrežnim profilima da je danas "nakon duge bolesti" u dobi od 88 godina umro Leonid Kravčuk, javlja Ukrinform. Njegov prvi mandat od 5. prosinca 1991. do 19. srpnja 1994. ujedno je bio i prvi mandat prvog predsjednika neovisne Ukrajine.

Imao je 57 godina kad ga je pokušaj vojnog puča u kolovozu 1991., kojim su sovjetski komunistički tvrdolinijaši pokušali zbaciti Mihaila Gorbačova, zatekao na mjestu predsjednika Vrhovnog sovjeta SSR Ukrajine. Kravčuk nije dvojio što mu je činiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah je dao ostavku na članstvo u KP SSSR-a, čiji je bio član još od 1958., u rekordnom roku uspio je uvjeriti svoje partijske kolege u Vrhovnoj Radi u Kijevu da prihvati zahtjeve opozicije da Ukrajina proglasi samostalnost i već 24. kolovoza, kao predsjednik parlamenta, postao je de facto predsjednik osamostaljene Ukrajine.

Image
Ako niste primijetili... /

Scena iz serije 'Sluga naroda': Zelenski je još 2015. znao sve Putinove snove. Je li predvidio i rat?

Image
Ako niste primijetili... /

Scena iz serije 'Sluga naroda': Zelenski je još 2015. znao sve Putinove snove. Je li predvidio i rat?

Pod njegovim vodstvom Ukrajina je utvrdila svoju zastavu, grb, himnu, organizirala oružane snage, prešla na tržišnu ekonomiju. Nije, međutim, uspio obuzdati korupciju u svojoj zemlji, koja je buknula u procesu privatizacije državnog vlasništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povijest je ipak ušao po tome što je u njegovom mandatu Ukrajina uništila ili izvezla u Rusiju čak 3000 nuklearnih bojevih glava. To je bio i ostao jedini put u povijesti da je jedna zemlja u skladu sa Sporazumom o neširenju nuklearnog naoružanja denuklearizirao vlastitu zemlju.

Kako je Ukrajina do tada posjedovala treći najveći svjetski nuklearni arsenal, to je ujedno bio i trenutak kad je svijet odahnuo pred opasnosti da se krijumčarskim kanalima netko domogne nuklearnog oružja iz Ukrajine, zemlje koja se tek organizirala, a nije bila u najsretnijem stanju zbog tranzicije, gospodarskih problema, inflacije i korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusofoni Ukrajinci s jugoistoka zemlje, koji su živjeli lošije nego što su mislili da će u neovisnoj zemlji, na izborima podržali su Leonida Kučmu, također bivšeg komunista, u to vrijeme nezavisnog političara.

On ne samo da korupciju nije zaustavio, nego ju je i pogoršao. Pod njime su gušene medijske slobode i njegov je zadnji mandat okončan tek Narančastom revolucijom u siječnju 2005.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kravčuk je, pak, ostao upamćen po tome što je odbio zajedničku vojsku i valutu u Zajednici nezavisnih država, po tome što je odredio put Ukrajine čvrsto prema Europi. Nakon predsjedničkog mandata, ostao je u politici u Socijaldemokratskoj stranci Ukrajine do 2009.

Od sredine 2020. bio je ukrajinski predstavnik u trilateralnoj kontaktnoj grupi (Ukrajina, Rusija i OSCE) koja je pokušala doći do političkog, diplomatskog rješenja Donbassa.
Ali, prošle godine u ljeto proveo je čak mjesec dana nakon operacije srca i nakon toga zdravstveno više nikad nije bio kao prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranka Sluga naroda Volodimira Zelenskog od njega se oprostila kao od "velike povijesne ličnosti" koja je dala "ogroman doprinos osnivanju" neovisne Ukrajine.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo