Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Iskazali nezadovoljstvo

Upozorenje Sjeverne Koreje: 'Ako se SAD ne pokrenu, neće biti dovoljno vremena'

Kim je rekao da je treći summit moguć samo ako će Washington biti fleksibilniji i utvrdi krajnji rok do kraja godine za dogovor

Image
Foto: AP Images
Hina/ 28.6.2019. u 6:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sjedinjenim Državama istječe vrijeme za formuliranje nove strategije za oživljavanje pregovora sa Sjevernom Korejom, upozorio je viši sjevernokorejski diplomat u četvrtak.

Dijalog SAD-a i Sjeverne Koreje je u zastoju od neuspjeha drugog summita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una u Hanoju i veljači. SAD je od Sjeverne Koreje tražio potpunu denuklearizaciju a Kim ublažavanje sankcija.

Kim je rekao da je treći summit moguć samo ako će Washington biti fleksibilniji i utvrdi krajnji rok do kraja godine za dogovor.

Washington je rekao da je spreman nastaviti razgovore bez preduvjeta a južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je u srijedu rekao da SAD iza scene razgovara o mogućem trećem summitu te da je predložio nastavak pregovora na radnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

No u četvrtak je Kwon Jong Gun, zadužen za odnose sa SAD-om u sjevernokorejskom ministarstvu vanjskih poslova, ocijenio da Washington nastavlja govoriti o dijalogu ali nastupa sve neprijateljskije.

"Dijalog se neće sam pokrenuti, iako Sjedinjene Države stalno poput papagaja govore o obnovi dijaloga a da ne razmatraju niti jedan realan prijedlog koji bi u potpunosti bio u interesu obiju strana", rekao je Kwon, prenijela je službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Upravo se čita

"Ako se Sjedinjene Države ne pokrenu prema postizanju nekog rezultata, neće biti dovoljno vremena", rekao je.

U srijedu je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova iskazalo nezadovoljstvo nedavnim američkim produljenjem sankcija te ocijenilo da je taj potez protivan prvom summitu Kim i Trumpa u Singapuru prošle godine na kojem su dvije strane obećale popraviti odnose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Trump se s južnokorejskim Moonom planira susresti u nedjelju u Južnoj Koreji kako bi razgovarali o novim koracima za rješavanje nuklearnog pitanja Sjeverne Koreje. 

Američki predsjednik razmatra da prigodom tog putovanja posjeti i demilitariziranu zonu koja razdvaja dvije Koreje i u kojoj su se prvi put susreli Moon i Kim, piše Reuters.

Južnokorejski premijer Lee Nak-yon je u četvrtak  rekao da se očekuje da Trump iz demilitarizirane zone pošalje "neku poruku" Sjevernoj Koreji.

Hina/ 28.6.2019. u 6:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba