Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
virtualni summit

Usvojena Zagrebačka deklaracija! Ovo su detalji bitnog dokumenta za odnose EU-a i Zapadnog Balkana

Zbog pandemije koronvirusa sastanak uživo nije bio moguć pa je održan putem videoveze

Image

Andrej Plenković

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL/EU2020HR
Hina/ 6.5.2020. u 23:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Europska unija je u srijedu na virtualnom sastanku na vrhu usvojila Zagrebačku deklaraciju u kojoj je još jednom potvrdila europsku perspektivu šest zemalja jugoistočne Europe.

"Podsjećajući na sastanke na vrhu 2000. u Zagrebu, 2003. u Solunu i 2018. u Sofiji, EU iznova potvrđuje svoju neupitnu potporu europskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Partneri sa Zapadnog Balkana ponovno su istaknuli svoju predanost europskoj perspektivi kao čvrstom strateškom izboru. Vjerodostojnost te predanost ovisi i o jasnoj javnoj komunikaciji i provedbi potrebnih reformi", kaže se u Deklaraciji usvojenoj u srijedu nakon sastanka na vrhu zemalja članica Unije i šest zemalja Zapadnog Balkana. Usvojena deklaracija važan je dokument za buduće odnose EU-a i šest država s jugoistoka Europe.

Zbog pandemije koronvirusa fizički sastanak nije bio moguć pa je održan putem videoveze. Zagrebački summit je zamišljen kao središnji događaj hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

U Deklaraciji se naglašava uzajamna solidarnost u borbi protiv pandemije koronavirusa, za što je Unija pripremila paket od 3,3 milijarde eura potpore Zapadnom Balkanu, zatim još jedna potvrda europske perspektive, ali bez spominjanja proširenja. U tekstu se naglašeno traži od zemalja regije poštovanje europskih vrijednosti i vladavine prava. EU priprema veliki ekonomski i investicijski paket za pomoć tim državama koji će biti objavljen kasnije jer je vezan uz pregovore o budućem sedmogodišnjem proračunu EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"EU podupire zauzimanje partnera sa Zapadnog Balkana"

U Deklaraciji se jasno aludira na to da EU zaslužuje veću zahvalnost za potporu u borbi protiv koronavirusa od nekih drugih aktera čija je pomoć u nekim zemljama regije dobila znatno veću pozornost.

"Činjenica da ta potpora i suradnja nadilaze sve što su drugi partneri pružili regiji zaslužuje javno priznanje", kaže se u Deklaraciji i dodaje da EU "ujedno cijeni vrijednu potporu koju je za pandemije Zapadni Balkan pružio svojim neposrednim susjedima i EU-u".

Upravo se čita

Image
'ne voli samo žene već i novac'

Prava sapunica u Sikirevcima, a u glavnoj ulozi župnik: 'Sumnjao sam da se moja supruga dopisuje s nekim...'

"EU i partneri sa Zapadnog Balkana imaju zajednički cilj: mirnu, snažnu, stabilnu i ujedinjenu Europu na temelju povijesnih, kulturnih i geografskih veza te uzajamnih političkih, sigurnosnih i gospodarskih interesa. EU je odlučan u namjeri da dodatno pojača svoj angažman na svim razinama kako bi podržao političku, gospodarsku i društvenu preobrazbu regije te pozdravlja zauzimanje partnera sa Zapadnog Balkana za očuvanje europskih vrijednosti i načela te za temeljito i odlučno provođenje potrebnih reformi", kaže se u Deklaraciji.

Dodaje se da će povećanje pomoći EU-a ovisiti o stvarnom napretku u vladavini prava. Također se kaže da EU u potpunosti podupire zauzimanje partnera sa Zapadnog Balkana za uključivu regionalnu suradnju i jačanje dobrosusjedskih odnosa, među ostalim i s državama članicama EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Pritom je i dalje važna provedba bilateralnih sporazuma u dobroj vjeri i s konkretnim rezultatima, uključujući Prespanski sporazum s Grčkom i Ugovor o dobrosusjedskim odnosima s Bugarskom. Potrebno je posvetiti dodatne i odlučne napore u pomirenju i regionalnoj stabilnosti, kao i u pronalaženju i provođenju konačnih, uključivih i obvezujućih rješenja za bilateralne sporove partnera i pitanja ukorijenjena u ostavštini prošlosti, u skladu s međunarodnim pravom i utvrđenim načelima, među ostalim, Ugovorom o pitanjima sukcesije", kaže se u Deklaraciji.

EU poziva zapadnobalkanske partnere "da ostvare napredak u smjeru potpunog usuglašavanja sa stajalištima vanjske politike EU-a, osobito u pogledu pitanja u kojima se radi o važnim zajedničkim interesima, te da djeluju u skladu s time".

Hina/ 6.5.2020. u 23:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
putinova željezna dama

Veliki obrat u Rusiji: Putinova glavna propagandistica okrenula se protiv njegove prisilne mobilizacije!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba