virtualni summit / Usvojena Zagrebačka deklaracija! Ovo su detalji bitnog dokumenta za odnose EU-a i Zapadnog Balkana

Image
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL/EU2020HR

Zbog pandemije koronvirusa sastanak uživo nije bio moguć pa je održan putem videoveze

6.5.2020.
23:10
Jurica Galoić/PIXSELL/EU2020HR
VOYO logo

Europska unija je u srijedu na virtualnom sastanku na vrhu usvojila Zagrebačku deklaraciju u kojoj je još jednom potvrdila europsku perspektivu šest zemalja jugoistočne Europe.

"Podsjećajući na sastanke na vrhu 2000. u Zagrebu, 2003. u Solunu i 2018. u Sofiji, EU iznova potvrđuje svoju neupitnu potporu europskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Partneri sa Zapadnog Balkana ponovno su istaknuli svoju predanost europskoj perspektivi kao čvrstom strateškom izboru. Vjerodostojnost te predanost ovisi i o jasnoj javnoj komunikaciji i provedbi potrebnih reformi", kaže se u Deklaraciji usvojenoj u srijedu nakon sastanka na vrhu zemalja članica Unije i šest zemalja Zapadnog Balkana. Usvojena deklaracija važan je dokument za buduće odnose EU-a i šest država s jugoistoka Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog pandemije koronvirusa fizički sastanak nije bio moguć pa je održan putem videoveze. Zagrebački summit je zamišljen kao središnji događaj hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

U Deklaraciji se naglašava uzajamna solidarnost u borbi protiv pandemije koronavirusa, za što je Unija pripremila paket od 3,3 milijarde eura potpore Zapadnom Balkanu, zatim još jedna potvrda europske perspektive, ali bez spominjanja proširenja. U tekstu se naglašeno traži od zemalja regije poštovanje europskih vrijednosti i vladavine prava. EU priprema veliki ekonomski i investicijski paket za pomoć tim državama koji će biti objavljen kasnije jer je vezan uz pregovore o budućem sedmogodišnjem proračunu EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"EU podupire zauzimanje partnera sa Zapadnog Balkana"

U Deklaraciji se jasno aludira na to da EU zaslužuje veću zahvalnost za potporu u borbi protiv koronavirusa od nekih drugih aktera čija je pomoć u nekim zemljama regije dobila znatno veću pozornost.

"Činjenica da ta potpora i suradnja nadilaze sve što su drugi partneri pružili regiji zaslužuje javno priznanje", kaže se u Deklaraciji i dodaje da EU "ujedno cijeni vrijednu potporu koju je za pandemije Zapadni Balkan pružio svojim neposrednim susjedima i EU-u".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"EU i partneri sa Zapadnog Balkana imaju zajednički cilj: mirnu, snažnu, stabilnu i ujedinjenu Europu na temelju povijesnih, kulturnih i geografskih veza te uzajamnih političkih, sigurnosnih i gospodarskih interesa. EU je odlučan u namjeri da dodatno pojača svoj angažman na svim razinama kako bi podržao političku, gospodarsku i društvenu preobrazbu regije te pozdravlja zauzimanje partnera sa Zapadnog Balkana za očuvanje europskih vrijednosti i načela te za temeljito i odlučno provođenje potrebnih reformi", kaže se u Deklaraciji.

Dodaje se da će povećanje pomoći EU-a ovisiti o stvarnom napretku u vladavini prava. Također se kaže da EU u potpunosti podupire zauzimanje partnera sa Zapadnog Balkana za uključivu regionalnu suradnju i jačanje dobrosusjedskih odnosa, među ostalim i s državama članicama EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pritom je i dalje važna provedba bilateralnih sporazuma u dobroj vjeri i s konkretnim rezultatima, uključujući Prespanski sporazum s Grčkom i Ugovor o dobrosusjedskim odnosima s Bugarskom. Potrebno je posvetiti dodatne i odlučne napore u pomirenju i regionalnoj stabilnosti, kao i u pronalaženju i provođenju konačnih, uključivih i obvezujućih rješenja za bilateralne sporove partnera i pitanja ukorijenjena u ostavštini prošlosti, u skladu s međunarodnim pravom i utvrđenim načelima, među ostalim, Ugovorom o pitanjima sukcesije", kaže se u Deklaraciji.

EU poziva zapadnobalkanske partnere "da ostvare napredak u smjeru potpunog usuglašavanja sa stajalištima vanjske politike EU-a, osobito u pogledu pitanja u kojima se radi o važnim zajedničkim interesima, te da djeluju u skladu s time".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo