stigli rezultati referenduma / Veliki neuspjeh premijera hrvatskih korijena: Čileanci odbacili Borićev ustav, na snazi ostaje Pinochetov

Image
Foto: AP Photo/Andres Poblete

Ustav koji je trenutno na snazi napisan je pod diktaturom Augusta Pinocheta

5.9.2022.
9:08
AP Photo/Andres Poblete
VOYO logo

Čileanci su glasali protiv novog ustava, pokazuju prvi rezultati nacionalnog referenduma.

Nakon prebrojanih gotovo 90 posto glasova, izborno povjerenstvo u zemlji objavilo je u nedjelju navečer da je 62 posto glasalo protiv. Njih 38 posto glasalo je za novi ustav koji bi iz temelja promijenio južnoameričku državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnovije ankete pokazale su da bi progresivni nacrt mogao biti odbijen, ali je ipak iznenadio broj glasova kojim je to učinjeno. 

Čileanski predsjednik Gabriel Borić bio je spreman na mogućnost poraza. Pozvao je sve političke stranke u ponedjeljak u predsjedničku palaču kako bi procijenili kako nastaviti s ustavnim procesom, izvijestile su čileanske novine La Tercera. Ustavni odbor je godinu dana radio na ponovnom pisanju ustava te zemlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borić se nakon objave prvih rezultata obratio naciji uživo u televizijskom prijenosu

"Danas je narod Čilea progovorio, i to jasno i glasno. Poslali su nam dvije poruke. Prva je da vole i cijene svoju demokraciju. Druga je da narod Čilea nije bio zadovoljan predloženim ustavom i stoga je odlučio odbiti ga na jasan način na biralištima", rekao je Borić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustav koji je trenutno na snazi napisan je pod diktaturom Augusta Pinocheta, koji je vladao Čileom željeznom rukom od 1973. do 1990. Zagovornici novog ustava željeli su prekid autoritarne prošlosti Čilea i dokument koji odražava interese zajednica koje, prema za njih, bio zanemaren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo