izvanredno stanje / Veliki prosvjed u Barceloni: deseci tisuća ljudi pozivaju na uhićenje Puidgemonta i ne žele nezavisnost

Danas je objavljena i anketa koja je pokazala da stranke koje su u petak proglasile nezavisnost Katalonije bi mogle izgubiti parlamentarnu većinu na izborima za dva mjeseca

29.10.2017.
13:20
VOYO logo

U Barceloni trenutačno traje veliki prosvjed protiv neovisnosti Katalonije. Deseci tisuća Katalonaca u središtu Barcelone sudjeluju na prosvjedu unionista za ostanak u uniji sa Španjolskom. Okupljeni prosvjednici traže uhićenje Puidgemonta koji ne odustaje od proglašenja neovisnosti Katalonije, piše BBC.

"S nama ne mogu računati u razbijanju Španjolske", rekao je Miquel Iceta, zastupnik PSOE-a u katalonskom parlamentu. Njegova stranka je u petak napustila prostoriju parlamenta u znak prosvjeda kada je 70 od 135 zastupnika izglasalo suverenu republiku Kataloniju.
 "Živjela Španjolska!", "Ja sam Španjolac, Španjolac...!", odjekivalo je glavnim katalonskim gradom gdje su razvijene stotine španjolskih zastava.
Organizatori tvrde da je na ulicama 1,1 milijun osoba a katalonska gradska policija procjenjuje da ih je 300.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U isto vrijeme objavljena je anketa u španjolskim dnevnim novinama El Mundo koja pokazala da stranke koje su u petak proglasile nezavisnost Katalonije mogle bi izgubiti parlamentarnu većinu na izborima za dva mjeseca.

Tu je anketu za El Mundo napravila tvrtka za ispitivanje javnog mišljenja Sigma Dos od ponedjeljka do četvrtka prije nego je u petak katalonski parlament proglasio nezavisnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

isti dan kada je proglašena nezavisnost, španjolska vlada je raspustila katalonsku vladu te sazvala prijevremene izbore za 21. prosinca.

Predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont je vođa PdeCata a potpredsjednik Oriol Junqueras iz ERC-a. Obojicu je u subotu smijenila španjolska vlada no oni ne namjeravaju napustiti urede.
Zasad je nepoznato i hoće li se odazvati izborima za dva mjeseca. Te dvije stranke čine koaliciju "Zajedno za Da" koja je pobijedila na zadnjim parlamentarnim izborima 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo