Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
planiraju nove misije

Veliko otkriće NASA-e: 'Saturnov mjesec ima sve uvjete za održivi život!'

Nalazi pokazuju kako Saturnov mjesec ima većinu sastojaka potrebnih za održivi život, a ista je situacija i na Jupiterovom mjesecu

Image

Saturn

Foto: Thinkstock.com
Vijesti.hr/ 13.4.2017. u 21:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Američka svemirska agencija NASA održala je u sjedištu u Washingtonu press konferenciju na kojoj je izvijestila javnost o nalazima s dvije misije koje su obavile sonda Cassini i teleskop Hubble, što je najavljivala prethodnih nekoliko dana. 

Prikupljene informacije govore kako se u izboju iznad južnog pola Saturnovog mjeseca Endeladus, koji je istraživala sonda Cassini, nalazi mnogo više vodika no što su pretpostavljali. Sam pronalazak vodika upućuje na činjenicu kako u blizini postoje uvjeti za život sličan onome na Zemlji. 

"Ovdje u NASA-i se dugi niz godina fokusiramo na jedan cilj - pronaći život izvan Zemlje. Imamo vodu, magnetske zaštite. Sve to ide nama u korist. Moramo vidjeti da li izvan Zemlje ima života. I da li taj život ima iste zaštite kao i Zemlja. Ovim istraživanjem radimo veliki korak prema odgovoru na pitanje da li ima života van Zemlje", rečeno je na konferenciji. 

Nalazi pokazuju kako Saturnov mjesec ima i većinu ostalih sastojaka potrebnih za održivi život - vodu, ugljik, dušik, kisik, no još uvijek nisu pronađena dva jednako važna elementa - sumpor i fosfor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Još uvijek ne možemo potvrditi kako postoji život na Enceladusu, no definitivno postoji izvor hrane za njega. Poput slastičarnice za mikrobe", rekao je autor studije Hunter Waite. 

"Letjelica Cassini je prolazeći kraj Saturnovih mjeseca našla velike nasade vode. Zovemo ih oceanskim svjetovima i štite ih ledeni omotači, sad istražujemo što se događa u tim oceanskim svjetovima", dodao je NASA-in stručnjak Jim Green. 

Upravo se čita

Image
obavezno pogledati

Da vam uljepšamo tmurni ponedjeljak: Trener Edo podijelio je najslađi video koji morate pogledati

Drugo važno otkriće jest ono teleskopa Hubble, s kojeg su uočene slične izbočine na Jupiterovu mjesecu Europa. Smatraju kako bi oni mogli ustvari biti voda koja izbija iz oceana koji se nalazi ispod ledene površine. Uočeni ispušni plinovi ukazuju na to kako i ondje postoji izvor energije. Ovog smo puta prešli neke granice kao nikada dosad", poručuju iz NASA-e. 

NASA je na kraju najavila nove misije, , navodeći kako se već šalju novi izviđači kako bi otkrili postoje li pukotine na Satornovom mjesecu Enceladusu i kakva je toplinska slika tog tijela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Postoje okoliši za koje očito postoji mogućnost da sadrže život. Za to izgleda postoje uvjeti, samo nam trebaju dokazi", zaključili su u NASA-i. 

Vijesti.hr/ 13.4.2017. u 21:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
južna karolina

Čistačica ležala mrtva četiri dana u WC-u robne kuće. Njezina kolica stajala su ispred kabine

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba