identificirali 13 žrtava / Sud u Beogradu potvrdio optužnicu protiv hrvatskih pilota zbog navodnog ratnog zločina u Oluji

Image
Foto: Shutterstock

Hrvatski dužnosnici optužili su Srbiju da glumi ''regionalni Haag''

8.6.2022.
14:53
Shutterstock
VOYO logo

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv hrvatskih pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije Oluje 1995., priopćio je u srijedu taj sud.

Srbijanski tužitelji optužili su četiri hrvatska pilota da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi). U tim je napadima identificirano 13 žrtava, od kojih šestero djece te 24 ranjenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska strana sve je proglasila politikanstvom

Optužnica je 31. ožujka podignuta protiv pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina.

Najviši hrvatski dužnosnici su optužnicu nazvali "čistim politikantstvom" i optužili Srbiju da glumi "regionalni Haag". Službeni Zagreb osporava srbijanskom pravosuđu pravo na pokretanje tog postupka, jer su te događaje već istražile različite organizacije, uključujući UN-ov sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu (ICTY).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NIJE ZAPRIMLJENA' /

Medved: 'Srbija pokušava glumiti Haag, neće joj proći. Optužnica? Odbacit ćemo je'

Image
'NIJE ZAPRIMLJENA' /

Medved: 'Srbija pokušava glumiti Haag, neće joj proći. Optužnica? Odbacit ćemo je'

No, nevladina udruga Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, pozdravila je podizanje optužnica, pozvavši nadležne institucije da što prije dogovore u kojoj zemlji će se nastaviti postupak.

U priopćenju beogradskog suda navodi se da je izvanraspravno vijeće "stalo na stajalište da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem tijeku postupka pružaju dovoljno osnova za zaključak o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni poduzeli radnje" koje im se optužnicom stavljaju na teret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je 3. lipnja donio odluku o potvrdi optužnice na koju se okrivljeni i njihovi odvjetnici mogu žaliti Apelacijskom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana primitka rješenja.

General Krešić optužnicu smatra neutemeljenom

U Hrvatskom saboru održan je u srijedu sastanak Odbora za obranu i Hrvatskog generalskog zbora, čiji je predsjednik general-bojnik Marinko Krešić poručio kako je optužnica iz Srbije protiv hrvatskih pilota neutemeljena i ništavna te da ju se ne može prihvatiti jer nema ni jedan jedini dokaz. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Raščlanili smo svaki detalj, da je ta optužnica neutemeljena, da je za nas ništavna, ne možemo je prihvatiti niti u jednom obliku jer nema ni jedan jedini dokaz”, istaknuo je general-bojnik Krešić komentirajući u izjavi medijima nepotvrđenu optužnicu srpskog tužiteljstva protiv četvorice hrvatskih pilota.

Istaknuo je da su dva pilota iz te optužnice članovi Hrvatskog generalskog zbora, a smatra da je trenutak podizanja optužnice politički.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović istaknuo je da se brifing sastanka održao nakon što je generalski zbor u siječnju izabrao novo vodstvo.  Na sastanku su razgovarali o optužnici, ali i o pitanjima Hrvata u Bosni i Hercegovini. 

“Dogovorili smo se da ćemo i u buduće surađivati i nalaziti se po potrebi”, rekao je Vidović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara kako gleda na odnos između predsjednika Republike Zorana Milanovića te predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, general-bojnik Krešić poručio je da sigurno šteti zemlji.

“U Hrvatskoj bi se trebali svi uzdignuti iznad i ne bi smjeli ne pričati jer to Hrvatskoj sigurno šteti”, rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo