New York / Voditeljice tužile televizijsku mrežu zbog dobne diskriminacije: 'Naše emisije dali su mlađima'

Image
Foto: Shutterstock

Pet žena koje su sve odreda dobitnice nagrada za postignuća u svojoj struci, traže odštetu s kamatama kojih se iznos ne navodi

20.6.2019.
8:30
Shutterstock
VOYO logo

Pet televizijskih voditeljica u Sjedinjenim Državama podiglo je u srijedu tužbu protiv svoje lokalne mreže New York 1 tvrdeći da ih se marginalizira za račun mlađih novinarki i muških kolega i upozoravajući na dugotrajnu diskriminaciju kojoj su na televiziji izložene starije žene.

U tužbi na 61 stranici podnesenoj na saveznom sudu na Manhattanu pet voditeljica u dobi od 40 do 61 godinu koje imaju između 11 i 27 godina radnog staža u kući, ocjenjuju da su bile izložene "očitoj marginalizaciji" Charter Communicationsa, kabelskog operatera koji je 2016. kupio tu mrežu koja ima velik ugled u newyorškom informativnom medijskom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljice tvrde da je nakon dolaska novog vlasnika "njihova prisutnost na televiziji znatno smanjena" i da je "njihove reportažne emisije visoke gledanosti" dobio "veći broj mlađih žena i muškaraca koji imaju puno manje iskustva".

Kažu da su se žalile upravi, u kojoj su uglavnom muškarci, i kadrovskoj službi koji su se prema njima "odnosili s prijezirom i otvoreno ih ignorirali", a nakon toga je diskriminacija bila još veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet žena koje su sve odreda dobitnice nagrada za postignuća u svojoj struci, traže odštetu s kamatama kojih se iznos ne navodi.

New York 1 je počeo raditi 1992. Najstarija tužiteljica Roma Torre ima 61 godinu, radi ondje od prvog dana i jedno je od najpoznatijih lica mreže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo