često govorio o noći iznad beograda / Vojni pilot koji je oboren iznad Srbije '99 postaje prvi čovjek američkog zrakoplovstva!

Image
Foto: Wikipedia

Vojni pilot nekada oboren iznad Srbije, sada je postavljen na čelo zrakoplovstva

27.4.2016.
12:03
Wikipedia
VOYO logo

General David Goldfein nominiran je za mjesto vrhovnog zapovijednika američkog vojnog zrakoplovstva 17 godina nakon što je preživio obaranje svog lovca F-16C iznad Srbije. On će na poziciji prvog čovjeka zrakoplovstva zamijeniti Marka Welsha koji ide u mirovinu.

"Osjećam se počašćeno što sam nominiran na mjesto 21. načelnika stupa američkog vojnog zrakoplovstva", izjavio je Goldfein.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se navodi u tekstu "Vojni pilot nekada oboren iznad Srbije, sada postavljen na čelo zrakoplovstva", Goldfeinov uspon je bio vrlo brz i on stiže na novu poziciju nepunih godinu dana nakon što je unaprijeđen u generala sa četiri zvijezdice, prenosi B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, kako ističe list, unatoč visokim pozicijama u vojsci SAD-a i komandi američkog zrakoplovstva od 2011. do 2015. godine, Goldfein je najpoznatiji po svojim iskustvima u ratnim djelovanjima, a prije svega po iskustvima iz 1999. godine kada je NATO bombardirao Srbiju. 

"On je često govorio o noći u kojoj je raketa zemlja-zrak eksplodirala pored njegovog aviona iznad Beograda 2. svibnja 1999. godine, kada su SAD i NATO izvodile Operaciju Ujedinjena sila u zračnom ratu protiv Slobodana Miloševića i njegovih srpskih snaga nakon brojnih zločina na Balkanu", piše list. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se navodi, Goldfein se katapultirao iz svog aviona F-16C te noći i "nakon pada sa padobranom uspio je domoći se Kosova gdje ga je dva sata kasnije pokupila spasilačka helikopterska služba". 

Međutim, prema dostupnim informacijama ta noć se odvila drugačije i Goldfein je evakuiran na drugi način. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goldfeinov F-16C iz sastava 555. lovačkog odreda poletio je iz baze u Avianu, a oborila ga je 2. svibnja ekipa 3. raketne divizije iz sastava 250. raketne brigade PVO, raketnim sistemom S-125 Neva iz sela Karlovčić u Sremu. 

Goldfein je pokušao preletjeti do BiH, ali se morao katapultirati i prizemljiti se u selo Sinošević, dok je njegova letelica pala nakon leta ka jugu, negdje u blizini Šapca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njega je zatim došla spasilačka ekipa sa dva helikoptera, prebacila ga do aerodroma u Tuzli, odakle se vratio u Aviano. 

Goldfein je bio direktan sudionik i u operacijama Pustinjska oluja (Irak, Zaljevski rat) i te u ratu u Afganistanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo