ŠESTA FAZA / Von der Leyen o novom paketu sankcija Rusiji: 'Uvodimo embargo na rusku naftu. Neće biti lako'

Image
Foto: Shutterstock

Utvrđen je identitet visokopozicioniranih vojnika koji su počinili ratne zločine u Buči te kako će biti kažnjeni

4.5.2022.
9:06
Shutterstock
VOYO logo

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je u srijedu u Strasbourgu prijedlog novih sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine, te sankcioniranje počinitelja zločina u Buči i odgovornih za opsadu Mariupolja.

U sklopu šestog paketa sankcija također je isključivanje najveće ruske banke Sberbanka iz SWIFT-a, zabrana emitiranja trima ruskim medijima u EU-u i zabrana lobiranja za ruske kompanije. Sankcionirat će se visoki vojni dužnosnici i pojedinci koji su počinili zločine u Buči te odgovorni za opsadu Mariupolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uvodi se potpuna zaštita uvoza ruske nafte koja se dostavlja brodovima ili naftovodima, sirove ili prerađene. Želimo osigurati postupno uvođenje zabrane na uredan način koji će omogućiti nama i našim partnerima da osiguraju alternativnu opskrbu sirove nafte unutar šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine”, izjavila je Ursula von der Leyen u svom govoru u Europskom parlamentu.

“Tako ćemo povećati pritisak na Rusiju, a istodobno minimizirati kolateralnu štetu za nas i naše partnere diljem svijeta”, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učinit ćemo sve kako bi rusku naftu izgurali na klasičan način, maksimizirat ćemo pritisak na Rusiju, a minimizirati utjecaj na naše ekonomije", zaključila je.

Video pogledajte ovdje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo