S NJEMAČKIM MINISTRICAMA / Vučić najavio da će Srbija u narednim danima s Rusijom pregovarati oko plina: 'Ovisimo o njemu'

Image
Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Nakon sastanka s Baerbock, srpski je predsjednik istaknuo kako nije bilo jednostavno

5.5.2022.
17:22
AP Photo/Darko Vojinovic
VOYO logo

Razgovori o dugoročnom ugovoru oko isporuke ruskog plina Srbiji, najavio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić, očekuju se u narednim danima. Otkrio je to novinarima nakon sastanka s njemačkom ministricom vanjskih poslova, Annalenom Baerbock.

"O kakvoj diverzifikaciji pričamo", pita se Vučić koji kaže kako će trebati dvije godine da se izgradi potrebna infrastruktura da se nešto dostavi Srbiji. Otkrio je i kako grade infrastrukturu za povezivanje s Bugarskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njemačka je 55 posto ovisna o ruskom plinu, a mi ovisimo 100 posto", istaknuo je pa dodao kako energetski resursi postaju značajan problem za državu. Stoga, iza 10. svibnja, istaknuo je, počinju pregovori s Rusima o cijenama plina i o svemu drugome.

Image
VJEČNI SAMO INTERESI /

Vučić nakon Putinove izjave o Kosovu: 'Srbija neće nikome biti vreća za udaranje'

Image
VJEČNI SAMO INTERESI /

Vučić nakon Putinove izjave o Kosovu: 'Srbija neće nikome biti vreća za udaranje'

Nakon sastanka s Baerbock, srpski je predsjednik istaknuo kako razgovori nisu bili jednostavni. Govorio je kako se Njemačka ne može mijenjati niti birati, a dodao i da, ako netko misli da će Srbija promijeniti stav Njemačke oko Kosova, to se neće dogoditi. Zaključio je kako su razgovarali i o europskoj perspektivi Srbije o čemu je kasnije u Beogradu razgovarao i s ministricom obrane, Christine Lambrecht.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je rekao da je Njemačka Srbiji najvažniji partner, a obećao je i da će raditi na tome da u regiji očuva mir i stabilnost. Njemačka je ministrica bila zadovoljna i oko Vučićeva stava o teritorijalnom jedinstvu BiH, a rekla je i kako s Kosovom moraju pronaći kompromisno rješenje.

Vučić se složio, ali i istaknuo kako Srbija ima pravo na svoje mišljenje o raznim pitanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojte da nam branite da imamo pravo na svoje mišljenje, da volimo svoju zemlju koliko vi volite svoju", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo