NAORUŽAVANJE U SUSJEDSTVU / Vučić najavljuje nove dronove i borbene zrakoplove od članica NATO-a, a sve će dobiti, kaže, preko reda

Ubrzano naoružavanje Srbije uznemirilo je čelnike Kosova i Crne Gore, dok za Vučića poruku ima hrvatski predsjednik

13.4.2022.
18:45
VOYO logo

Tko ne vjeruje da je Srbija najjača vojna sila regije, treba samo poslušati Aleksandra Vučića. Srpski predsjednik se voli hvaliti vojnim akvizicijama, ali najnoviju još krije, iako ga je i na neviđeno zavadila sa susjedima. 

"U cirkusu se vidjeli i lavove, i slonove, i tigrove. Vuka samotnjaka nikada u cirkusu niste vidjeli. Mi na Balkanu imamo dovoljno tih veličanstvenih životinja. I uvijek bih prije prihvatio ulogu vuka samotnjaka nego hijena, bestidnih i nemoralnih. Još gore je biti muha zluzara koja se vrti oko njih i čeka da im hijene donesu neki plijen", kazao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je poruka crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću i kosovskom premijeru Albinu Kurtiju koji su izrazili zabrinutost novim srpskim naoružavanjem nakon što je u Beograd, navodno, dostavljen novi kineski proturaketni sustav.

Image
'VOJNO NEUTRALNA ZEMLJA' /

Vučić o rekacijama na naoružavanje Srbije: 'Pokušavaju nas prikazati kao nekoga tko ugrožava mir u regiji'

Image
'VOJNO NEUTRALNA ZEMLJA' /

Vučić o rekacijama na naoružavanje Srbije: 'Pokušavaju nas prikazati kao nekoga tko ugrožava mir u regiji'

"Generalno nas to brine. U ovom slučaju, dobro ste registrirali, riječ je o produženoj tendenciju naoružavanja Srbije oružjem koje je iz zemalja koji se pojavljuju ne kao konkurenti nego kao očigledni neprijatelji Europe i NATO-a", kazao je Đukanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Vučić za danas najavio pokazivanje nečeg što je opisao kao novi ponos Srbije i što dramatično pojačava borbenu sposobnost, ostao je samo na riječima. Kinezi, pak, potvrđuju pošiljku, ali je nazivaju redovnom. O raketnom sustavu ni riječi.

"Da bi ispunila plan bilateralne suradnje, Kina je poslala transportni vojni zrakoplov koji je Srbiji dostavio redovnu vojnu opskrbu. Riječ je o projektu u sklopu godišnje suradnje", kazao je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić kaže da je kineski sustav tu za obranu Srbije, ali ne od Kosova i Crne Gore.

"Bolje bi nam bilo da kupujemo Autan sprejeve. Jer mnogo nam je važnije da se zaštitimo od rojeva muha i komaraca nego od bilo kojih ozbiljnih zrakoplovnih snaga koje oni posjeduju", kazao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa tko bi Srbiju mogao napasti da kupuje obrambene sustave, zapitao se hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

"Ostali su bez patrona preko noći, to je jedno vrlo traumatično buđenje, jedan mamurluk vjerojatno i sad kupuju nekakve kineske sustave koji su kopija ruskih sustava, vjerojatno za klasu slabiji. Ali što će s tim, to ja ne razumijem. Dakle, Hrvatska ih neće napast. Amerika ih neće napast, a ako ih napadne, to im ničemu ne služi", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ne pojačava Srbija samo defenzivnu vojnu sposobnost. Turski dronovi koji uništavaju ruske trupe u Ukrajini uskoro bi mogli nositi i srpski grb.

"Dobio sam obećanje da ćemo preko reda dobiti mogućnost da kupimo Bayraktare turske", kazao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će srpskim nebom letjeti dronovi koji napadaju Ruse, ali i ruski borbeni avioni. Još 2018. godine Vučić se pohvalio MIG-ovima 29.

"Mašina mekano skreće, mekano leti. Ljudi su sretni, pogledajte im osmijeh na licu. I ja sam sretan. Kako da ne budem sretan? Srbija pogledajte koliko je danas snažnija nego prije pet godina", kazao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A prema novim najavama već je u pregovorima s Francuzima oko nabavke novih borbenih zrakoplova Rafala. Vučićevi mediji pišu i o nabavci 12 britanskih lovaca bombardera tipa Tajfun. 

Tako bi Srbija u Vučićevoj viziji objedinila rusku zračnu silu i zapadnoeuropsku. Dosljedna politika igre i s istokom i sa zapadom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo