'Šta da radimo, to im je kad ne znaju šta da rade' / Vučić o napadu na Hrvate u Vojvodini: 'To je izmišljotina, uvijek se nešto govori protiv Srba'

Image
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Vučić je, u povodu prosvjedne note Hrvatske, novinarima rekao kako su, prema podacima kojima on raspolaže, mladići iz Sonte izmislili međunacionalni incident

28.12.2017.
20:43
Srdjan Ilic/PIXSELL
VOYO logo

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nazvao je u četvrtak izmišljenim međunacionalni karakter izgreda u vojvođanskom mjestu Sonta u kojem su u nedjelju pretučena trojica mladića hrvatske nacionalnosti. 

Vučić je, u povodu prosvjedne note Hrvatske, novinarima rekao kako su, prema podacima kojima on raspolaže, mladići iz Sonte izmislili međunacionalni incident u tom mjestu, te da "nije ništa novo" kad se nešto uvijek govori protiv Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šta da radimo, to im je kad ne znaju šta da rade. Kažu nešto protiv Srba i to se neće promijeniti", prenijeli su mediji Vučićevu izjavu tijekom njegova posjeta Lebanu na jugu Srbije.

Veleposlanica Srbije u Zagrebu Mira Nikolić odbila je primiti prosvjednu notu Hrvatske u povodu sukoba u vojvođanskom mjestu Sonta niječući da je napad na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti etnički motiviran, priopćilo je danas srbijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je pozvana u MVEP Hrvatske, veleposlanica Nikolić je sugovornicima prenijela kako je "na temelju svih neophodnih provjera i razgovora s većim brojem potencijalnih svjedoka i sudionika događaja, od kojih su nadležna tijela uzela izjave, utvrđeno da motiv sukoba nije bio nacionalna pripadnost".

"Nije jasno kako je navedeni incident mogao dobiti takvu kvalifikaciju kada su u njemu sudjelovale osobe koje su iste nacionalne pripadnosti", navodi se u priopćenju MVP Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O napadu na Hrvate u Sonti javnost je u utorak izvijestio Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov.

Nakon tvrdnje odvjetnika jednog od trojice pretučenih mladića u Sonti, koji je prijavio slučaj, da je njegov branjenik za policiju "postao osumnjičenik i protiv njega je podnijeta kaznena prijava", Žigmanov je za Hinu rekao kako su reagiranja "bila za očekivati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, nismo iznenađeni postupkom srbijanske veleposlanice u Zagrebu. Bilo je to za očekivati nakon što je za ovaj, po svim nama poznatim činjenicama, etnički motiviran incident vojvođanski premijer Igor Mirović rekao da on to - nije", rekao je Žigmanov.

On je uvjeren da Srbija odbija priznati mogućnost da Hrvati budu žrtve nasilja.
"Jednostavno, Srbija i ovom gestom odbija priznati da su ovdje mogućni nasilni čini spram Hrvata, što za posljedicu može imati činjenice da će izostati javna osuda i da počinitelji neće biti primjereno kažnjenji", ocijenio je Žigmanov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH regiralo je u četvrtak notom na fizički napad na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti u vojvođanskom mjestu Sonta, a danas je i premijer Andrej Plenković na sjednici vlade osudio napad i pozvao Srbiju da "zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti".

Odbijajući prosvjednu notu Hrvatske, veleposlanica Srbije u Zagrebu je "upozorila da bi ovakvi potezi Republike Hrvatske, u nekim drugačijim okolnostima, mogli destabilizirati inače mirnu situaciju u multinacionalnim sredinama i skladne odnose pripadnika brojnih etničkih zajednica u Republici Srbiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije u svom današnjem priopćenju "sa žaljenjem konstatira da je i ovoga puta incident, koji nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću njegovih sudionika, zlouporabljen od strane Republike Hrvatske na način koji stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu pripadnika različitih etničkih grupa u Republici Srbiji".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo