DOLAZI U HRVATSKU / Vučić prihvatio poziv predsjednice Grabar-Kitarović, Ministarstvo vanjskih poslova poručilo: 'Nije pravi trenutak'

Image
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

'Mi taj poziv prihvaćamo i mislim da će se to odigrati 12. i 13. veljače. Bit će dvodnevna posjeta", kazao je Vučić

31.1.2018.
15:00
Srdjan Ilic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju javnosti nakon sastanka sa šefom EP-a Antonijem Tajanijem u Beogradu poručio je kako prihvaća poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da dođe u Hrvatsku. 

"Smatram da je za našu zemlju vrlo važno to što smo dobili poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, mi taj poziv prihvaćamo i mislim da će se to odigrati 12. i13. veljače. Bit će dvodnevna posjeta. Razgovarat ću sa svim hrvatskim dužnosnicima, posjetit ću i predstavnike srpskog naroda. Nije vrijeme da govorimo teške riječi i vrijeđati se", kazao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom obraćanju istaknuo je kako je za Hrvatsku i Srbiju važno da razgovaraju i rješavaju probleme. "Ne samo probleme prošlosti, nego da gledamo i u budućnost. Da mi s jedne strane pomognemo Srbima u Hrvatskoj, da vidimo što i mi trebamo napraviti po pitanju hrvatske manjine u Srbiji. Ali i da rješavamo probleme nestalih, probleme protjeranih osoba. Ti razgovori neće biti laki, neće biti prijatni, ali će biti korisni i za Srbiju i za Hrvatsku", kazao je Vučić. 

O pozivu predsjednice Grabar-Kitarović danas se priopćenjem oglasilo i Ministarstvo vanjskih posova koje tvrdi kako sada nije pravi trenutak za posjet. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije su složeni, međutim upravo zbog toga i u želji da se otvorena pitanja rješavaju Vlada RH u stalnom je dijalogu sa srbijanskom stranom. Jučer i danas u Beogradu i Bačkom Monoštoru u tijeku je sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Ovo je prvi sastanak Odbora nakon više od tri godine, a hrvatsko izaslanstvo predvodi državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas

Isto tako, početkom veljače u Zagrebu će se održati novi sastanak koordinatora za rješavanje otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije. Prvi je sastanak održan krajem prošle godine, a za početak ožujka se priprema i sastanak Zajedničkog odbora za provedbu i poticanje gospodarske suradnje između RH i RS. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, ustrajnosti hrvatske strane u rješavanju otvorenih pitanja s ciljem poboljšanja bilateralnih odnosa, ne pridonose postupci srbijanske strane poput propagandističke i manipulativne izložbe o Jasenovcu postavljene 25. siječnja 2018. godine u UN-u. Vlada RH je reagirala vrlo čvrsto na takve postupke srbijanske strane te retoriku visokih dužnosnika RS. U toj perspektivi gledamo i procjenu pravog trenutka za susrete visokih dužnosnika", stoji u priopćenju ministarstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo