provođenje plana / Vulin: 'U Srbiji neće ostati 10.000 ili 15.000 izbjeglica'

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Vulin je najavio da će Srbija osigurati privremene prihvatne centre, podsjećajući da izbjeglice trajna rješenja traže u zemljama zapadne Europe i Skandinaviji, a ne u balkanskim zemljama

28.10.2015.
13:56
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin odbacio je kao neutemeljena nagađanja u javnosti da će 10.000 ili 15.000 migranata s Bliskog istoka “trajno ostati u Srbiji" i istaknuo da to od Srbije nitko nije tražio niti joj to postavljao kao uvjet za nastavak eurointegracija.

Najavljujući današnju video-konferenciju predstavnika zemalja koje se nalaze na izbjegličko-migrantskoj ruti i dogovore o prvim koracima u provođenju plana usuglašenog na summitu u Bruxellesu, Vulin je ukazao da na tom skupu mnogo toga nije usuglašeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dogovoreno je za sada da počnemo raditi tako da olakšavamo posao jedni drugima”, rekao je Vulin za RTS, naglasivši kako bi se Srbija nastavila skrbiti o izbjeglicama na isti način i da nije bilo skupa u Bruxellesu.

Vulin je najavio da će Srbija osigurati privremene prihvatne centre, podsjećajući da izbjeglice trajna rješenja traže u zemljama zapadne Europe i Skandinaviji, a ne u balkanskim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovoj ocjeni, kriteriji za odluku koliko bi izbjeglica mogle primiti zemlje Zapadnog Balkana bit će i broj stanovnika i ekonomsko-socijalna snaga te zemlje, ali je naglasio kako se “ništa neće raditi na štetu Srbije”.

“Dobili smo priznanje cijelog svijeta zato što smo organizirani i što smo zaštitili naše granice. Na zahtjev premijera (Aleksandra) Vučića u tekst plana nije ušao termin ‘treće zemlje’, već zemlje podrijetla, a to su zemlje Bliskog istoka, u koje će migranti biti vraćani”, rekao je Vulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vulin je za RTS rekao i da Srbija nije dobila dovoljno pomoći od Europske unije, ali da ju je tražila, te da očekuje više, jer u suprotnom neće moći izgraditi očekivane prihvatne centre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo