Pakao pokuljao uvis / Vulkan na Kanarima izbio je brže od prognoza. Videa pokazuju pet otvora iz kojih šiklja magma, lavu koja guta kuće

Image
Foto: AP

"Cijelu noć i cijelo jutro trajao je potres..." A onda je grunulo, eksplodiralo silovito i naglo

20.9.2021.
18:10
AP
VOYO logo

Nakon oko 20.000 manjih i umjerenih potresa u tjedan dana, jučer u 15.15 po lokalnom vremenu izbio je novi vulkan u lancu Cumbre Vieja na La Palmi, najsjeverozapadnijem otoku u Kanarima.

Tokom nedjelje i ponedjeljka lokalni mediji, Civilna garda i građani zabilježili su dramatične scene lave koja ili suklja visoko uvis iz pet otvora ili se izlijeva u području u kojem inače živi 300 stanovnika koje su interventne službe odmah evakuirale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evakuirano je potom još 700 ljudi, većinom turista, iz područja prema moru, za koja se procijenilo da bi tok lave mogao ugroziti ih ili barem odsjeći im prometnice. Do ponedjeljka evakuirano je već 5000 ljudi, a procjenjuje se da bi to konačno moglo biti čak 10.000.

Trenutno je na snazi najviša razina uzbune, crvena, a razlog zašto se stanovnike nije unaprijed evakuiralo, navodi agencija EFE, jest to što je do erupcije došlo naglo, dok je na snazi još bila žuta razina uzbune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od stanovnika mjesta iz okolice vulkana na La Palmi u videoprilogu s portala Der Spiegela govori da je najviša razina uoči erupcije bila narančasta, da se naprosto sve odigralo vrlo brzo.

Posljednji put na području Kanara neki vulkan je eruptirao još prije 50 godina, također u području Cumbre Vieja (Stare planine). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijelu noć i danas imali smo potres. Morala sam učvrstiti prozore na kući", kazala je jedna stanovnica u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam kako bi se to moglo objasniti, bilo je to silovito", kazao je njen sugrađanin, "Na razini narančaste opasnosti ne znam kako je to moglo ići dalje tako brzo."

Najsnažniji potres uoči erupcije bio je magnitude 3,4. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od mještana iz okolice vulkana kazao je:

"To je bilo vrlo stresno, prvenstveno za starije, ali i za moju generaciju koja to (erupciju) još nikad nije iskusila."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

La Palma ima oko 83.000 stanovnika. Unatoč tome, ozlijeđenih zasad nema, premda lava jest uništila određeni broj kuća koje su joj se našle na putu.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo