cijela zemlja u karanteni / Zabrinjavajuće: Gotovo polovina zaraženih Talijana nije imala nikakve simptome ili samo blage

Image
Foto: AP Images

Podaci koje su prikupili Talijani pokazuju i da je 22 posto oboljelih u dobi između 19 i 50 godina

10.3.2020.
14:53
AP Images
VOYO logo

Gotovo polovina Talijana zaraženih koronavirusom nije imala nikakve simptome ili su bili samo blagi, objavio je talijanski Nacionalni institut za zdravlje.

Jedan od desetero oboljelih nije imao baš nikakvih simptoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci koje su prikupili Talijani pokazuju i da je 22 posto oboljelih u dobi između 19 i 50 godina.

Silvio Brusaferro, predsjednik Instituta za zdravlje, upozorio je mlade da se pridržavaju uputa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Muge Cevik, virologinja na Sveučilištu St. Andrews, u tvitu je objavila da su ti podaci podsjetnik kako nije točno da će koronavirus dobiti isključivo starije osobe.

„Osobe svih dobnih skupina mogu biti zaražene, a širenju virusa osobito pridonose oni koji se dobro osjećaju i imaju slabe simptome“, poručila je dr. Cevik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki liječnici u Italiji usporedili su trenutačnu situaciju s ratnim vremenima kada su trebali odlučivati kojeg će pacijenta liječiti u bolnici. 

Dr. Massimo Galli iz milanske bolnice rekao je: „Nažalost, ovo je tek početak“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak su zabilježena 9172 slučaja zaraženih i 463 slučaja umrlih, što je Italiju dovelo na drugo mjesto u svijetu, odmah nakon Kine.

Nakon što je cijela zemlja stavljena u karantenu, kretanje je ograničeno, a javna okupljanja su zabranjena. Talijani mogu ići samo na posao.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budućnost Italije u našim je rukama. Napravimo svi svoj dio odustajanjem od nečega u ime kolektivnog dobra", napisao je Conte na Twitteru ohrabrivši građane da preuzmu osobnu odgovornost.

Najmanje iduća tri tjedna ljudi će moći ići samo na posao i k liječniku, a preostalo vrijeme bit će kod kuće. Svi koji putuju morat će ispuniti posebni obrazac u kojem će biti navedeni razlozi putovanja i morat će ga nositi sa sobom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki skupovi i događaji na otvorenom, uključujući sportska natjecanja, zabranjeni su, a restorani i barovi zatvarat će vrata u 18 sati. Škole i sveučilišta bit će zatvoreni do 3. travnja.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo