ANALIZA PETRA PANJKOTE / 'Zanimljivo je da na listi Trumpovih zabranjenih nisu one zemlje otkud su svi otmičari aviona 11. rujna'

Protiv Trumpove uredbe o zabrani ulaska u SAD za stanovnike sedam zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom pobunile su se i brojne holivudske zvijezde

30.1.2017.
22:26
VOYO logo

Predsjednik Trump je zaustavio kompletni američki program prihvata izbjeglica na četiri mjeseca, s obrazloženjem da želi rigoroznije kontrole, iako je američki režim prihvata već sad među najstrožima na svijetu i traje od godinu i pol do dvije godine. Zabranio je prihvaćanje svih izbjeglica iz ratom razorene Sirije na neodređeno, iako je Amerika lani primila tek 12 i pol tisuća Sirijaca, a recimo Njemačka više od 300 tisuća. I tu je zabrana ulaska svim građanima iz sedam većinski muslimanskih zemalja na 90 dana.

A te zemlje su sve na Bliskom istoku i u Africi -  Iran, Irak, Sirija, Jemen, Libija, Somalija i Sudan.

Kaže, dakle, da se odlukom da se ama baš svima iz tih zemalja zabrani ulaz štiti američka sigurnost od terorizma, ali odmah je objavljen podatak da je u posljednjih 40 godina od napada terorista porijeklom ili iz tih sedam zemalja poginulo - nula Amerikanaca.

S druge strane, jako je zanimljivo da se na listi zabranjenih nisu našle one zemlje odakle su, recimo, svi otmičari aviona 11. rujna, dakle Egipat, Libanon, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Tko zna, možda je razlog to što je biznismen Trump, prije nego je postao predsjednik, u te četiri zemlje imao poslovne interese. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv te uredbe pobunili su se i mnogi Amerikanci, u čemu su posebno glasne holivudske zvijezde, pa je i sinoćnja dodjela nagrada najboljim glumcima bila u znaku prosvjeda.

"Holivuđani" su i inače naklonjeniji demokratima i njihovim vrijednostima, ali predsjednik Trump ih je, kako se čini, učinio buntovnijima nego ikad. Počelo je na dodjeli Zlatnih globusa s koje će svi pamtiti samo nadahnuti govor Meryl Streep protiv Trumpa, na što ju je on, a gdje drugje nego na Twitteru, nazvao jednom od najprecjenjenijih glumica ikad. A sinoć se na dodjeli nagrada američke udruge glumaca gotovo svatko osvrnuo na Trumpovu antiimigracijsku uredbu.

Situacija se dalje komplicira kako se bliže Oscari, jer evo, najveću večer u filmskoj industriji bojkotirat će Asghar Farhadi, iranski redatelj filma "Trgovac", nominiranog u kategoriji stranog filma, i to čak i ako se za njega napravi iznimka i dozvoli mu se 
dolazak. A isto je najavila i glavna glumica u tom filmu Taraneh Alidoosti, koja je već prošlog tjedna rekla da iz prosvjeda protiv Trumpa ne dolazi na Oscare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ondje neće biti niti kompletne ekipe nominiranog dokumentarca  "Watani: My Homeland", zato što zvijezda filma, Sirijka Hala Kamil zbog restrikcija ne može doći.

U svakom slučaju, može se očekivati da i njih Donald Trump nazove precijenjenima, a već sutra budite spremni za nove šokove, jer predsjednik SAD-a najavljuje da će objaviti svog kandidata za Vrhovni sud, a moguća je i uredba koja će posve promijeniti američku politiku oko klimatskih promjena jer se Trump sprema povući iz globalnog sporazuma o smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo