nove tenzije / Zašto je Kalinjingrad u središtu svađe između Rusije i Litve?

Image
Foto: AP

Kalinjingrad većinu hrane dobiva od svojih susjeda iz EU-a

22.6.2022.
9:57
AP
VOYO logo

Litva je obavijestila rusku regiju Kalinjingrad da će tranzit neke robe iz Rusije u tu regiju od 18. lipnja biti ograničen zbog sankcija EU, a nakon toga uslijedile su oštre reakcije iz Rusije. Iz Kalinjingrada tvrde da je taj potez nelegitiman i da krše sporazume na koje se Litva obvezala prilikom ulaska u EU. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova zaprijetila je da će se Litva suočiti s ozbiljnim posljedicama zbog takvog ograničenja.  

Gdje se nalazi Kalinjingrad?

Kalinjingrad je ruska oblast ili regija na Baltičkom moru. Nalazi se između Litve na sjeveru i istoku i Poljske na jugu. Nalazi se oko 1300 km od Moskve, piše The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je ruska?

Prije Drugog svjetskog rata bio je najistočniji njemački grad, poznat kao Königsberg, što odražava njegovu povijest krunidbenog grada Pruske monarhije.

Krajem srpnja i početkom kolovoza 1945. sovjetski vođa Joseph Staljin, britanski premijer Winston Churchill i američki predsjednik Harry Truman nacrtali su podizanje novih granica Europe na summitu ratnih saveznika u njemačkom gradu Potsdamu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TKO JE IŠAO U GOSTE? /

Tijekom rata Zelenskog posjetila čitava 'četa' poznatih. Ni nakon 118 dana invaziji se ne nazire kraj

Image
TKO JE IŠAO U GOSTE? /

Tijekom rata Zelenskog posjetila čitava 'četa' poznatih. Ni nakon 118 dana invaziji se ne nazire kraj

Königsberg je prepušten Sovjetskom Savezu i kasnije preimenovan u čast Mihaila Kalinjina, boljševičkog revolucionara. Njemačko stanovništvo je protjerano, a sovjetski građani su ga ponovno naselili.

Povijest je, međutim, ovu oblast ostavila na cjedilu. Kolaps Sovjetskog Saveza doveo je do toga da je grad uklesan između dvije zemlje članice NATO-a i EU, Poljske i Litve. Kalinjingrad većinu hrane dobiva od svojih susjeda iz EU-a, ali regija i dalje uvelike ovisi o kopnenoj Rusiji za drugu robu. Svake se godine milijuni tona nafte, koksa i ugljena transportiraju, uglavnom željeznicom, kroz Litvu. Svaki mjesec kroz Litvu prođe oko 100 ruskih tranzitnih vlakova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čemu je problem?

Nakon Putinove invazije na Ukrajinu, EU je uvela teške sankcije ruskom gospodarstvu. Nešto manje od polovice sve robe koja obično prolazi kroz Litvu, uključujući ugljen, metale, građevinske materijale i naprednu tehnologiju, obuhvaćeno je zabranom ulaska ruskog izvoza na teritorij EU-a.

Za mnoge robe postoji drugačiji datum izvršenja. Dana 17. lipnja stupila je na snagu zabrana na ruski čelik i željezo. Litvanske državne željeznice poručile su da više neće dopustiti da se ta roba prevozi njihovim tračnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao odgovor, guverner regije Anton Alikhanov rekao je da će trajektne usluge iz Sankt Peterburga podnijeti opterećenje i da nema potrebe za panikom. To je dovelo do panike te su se pojavile videosnimke kupaca koji mahnito pune kolica u trgovinama. Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Litvu za kršenje međunarodnog prava i niza sporazuma o olakšavanju tranzita iz kontinentalne Rusije koji su dogovoreni 2004. godine. Kremlj je zaprijetio osvetom.

Kakav je bio odgovor Litve?

Vlada kaže da je samo postupila prema smjernicama Europske komisije. Ministar vanjskih poslova zemlje u ponedjeljak je optužio Kremlj za lažno predstavljanje situacije. Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove Josep Borrell rekao je na konferenciji za novinare u Bruxellesu da je Litva "nevina", ali je dodao da će dužnosnici "dvostruko provjeriti" sve relevantne sporazume.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik ruskog vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev izjavio je u utorak da će za Litvance biti "ozbiljnih posljedica" "u bliskoj budućnosti". EU je pozvala na smirenost i diplomatsko rješenje.

EU je vrlo zabrinuta. Jedan od velikih strahova je ruski napad koji bi mogao odsjeći Litvu i Latviju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalinjingrad je sjedište ruske baltičke flote i u njemu se nalazi neka od njezinih najmoćnijih naoružanja, uključujući hipersonične projektile.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo