Kultura sjećanja / Žele shvatiti mentalitet krvnika: objavljena lista srama s gotovo 10.000 imena službenika u Auschwitzu

Image

Dosada je prikupljeno gotovo 25.000 imena službenika logora nacističke Njemačke

30.1.2017.
17:54
VOYO logo

Prva objava je tek "početak velikog projekta" izjavio je Jaroslaw Szarek, predsjednik Poljskog instituta nacionalnog sjećanja, nakon što je danas objavljen registar od 9 686 imena službenika koncentracijskog kampa u Auschwitzu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lista će se prvo ograničiti na imena iz kampova Auschwitz I i II, no nakon toga će se postepeno obogatiti imenima iz drugih kampova nacističke Njemačke. Trenutno je prikupljeno oko 25.000 imena. 

Sastavljena je velikim dijelom zahvaljujući radu jednog povjesničara, profesora Aleksandera Lasika, koji je na tome radio od 1982. godine. Istraživački rad nije jednostavan jer je veliki broj dokumenata spaljen tik prije kapitulacije nacističke Njemačke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je Institut pozvao Njemačku i Austriju da im dostave sjećanja nacističkih vojnika koji bi im omogućili da dođu do privatnih pisama ili fotografija, zahvaljujući kojima bi se mogao "bolje shvatiti mentalitet krvnika". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo