Neovisnost Katalonije? / Žestoke napetosti uoči katalonskog referenduma za odcjepljenje: policija zaplijenila milijune listića

Hoće li se nedjeljni referendum u Kataloniji održati? Pitanje je na koje je odgovor neizvjestan

29.9.2017.
18:42
VOYO logo

Dva dana uoči katalonskog referenduma o samostalnosti, policija i dalje plijeni glasačke listiće i kutije. I dok iz Barcelone ne odustaju i pozivaju na mirni otpor svojih građana, među prosvjednicima nastaju lokalni junaci.

Španjolska vlada i policija ne odustaju. Kako bi spriječili nedjeljni referednum, zaplijenili su još šest milijuna glasačkih listića i stotinjak glasačkih kutija. Ako ni to neće biti dovoljno, blokirat će se svi obrazovni centri u Kataloniji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Španjolska radi jednu paradoksalnu stvar. Kako bi nas spriječili u navodnom kršenju zakona, sami krše zakon. Još jednom ponavljam, ne radimo ništa nelegalno", izjavio je Raül Romeva, katalonski ministar vanjskih poslova.

Katalonska vlada svoje je građane pozvala na mirni otpor i na stvaranje nepreglednih kolona pred biračkim mjestima. Pripremili su i posebnu aplikaciju za pametne telefone koja bi trebala pomoći biračima da pronađu svoje biračko mjesto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok su tisuće ljudi svakodnevno na ulicama Barcelone, glavna atrakcija postali su poljoprivrednici na traktorima.

"Želimo pokazati vladi i cijelom svijetu da ne odustajemo. Ima nas mnogo, ne bojimo se i u nedjelju izlazimo na glasanje", kazao je farmer Giner Pinyols.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I taksisti su se uključili u promociju referenduma. Jedan od njih je cijeli automobil oblijepio plakatima kojima se poziva na glasanje. 

"Španjolska nas guši ekonomski i na ljudskoj razini. Rekli smo: dosta, ne želimo više tako. 40 godina pregovoramo sa Španjolskom, no od toga nema koristi. Mentalno, oni su na razini srednjeg vijeka", smatra Jordi Marti, vozač taksija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kad radni dan privede kraju, jedan od taksista ostaje na ulici i pridružuje se mladim prosvjednicima. 

Hoće li Katalonci ostvariti svoj san o neovisnosti, doznat ćemo u danima koji slijede. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo