popuštanje pandemije ili predizborni trik? / Život bez COVID potvrda - Slovenija ide prema ukidanju svih mjera: 'Pratimo situaciju…'

Restorani i kafići više ne moraju zatvarati u 22 sata, mogu raditi i dulje. Nema ni ograničenja broja gostiju. Hrana se u restoranima danas spremala s posebnim zadovoljstvom

21.2.2022.
20:40
VOYO logo

Gotovo sve koronamjere ukinula je Slovenija. U susjednu državu od danas možete bez COVID potvrde, nema više ograničavanja broja ljudi na okupljanjima, a ukinuto je i ograničenje radnog vremena pa ponovno rade noćni klubovi i diskoteke.

No, Slovenci se nekih mjera, poput maski u zatvorenim javnim prostorima, i dalje moraju držati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenci su danas izvadili kišobrane, a spremili COVID potvrde jer ih više ne moraju pokazivati na svakom koraku. One su još potrebne samo za bolnice, domove za starije i zatvore. Na snazi su tek najosnovnije mjere.

"Kako to da je vlada odlučila ukinuti mjere? Odlučili su tako u Austriji, Italiji, Njemačkoj, mislim da je poveći faktor ovdje izbori", smatra Petar iz Ljubljane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro je, to je katastrofa bila, a ovo sad kao da se oslobodila Jugoslavija. Sretni smo, ali za mene nema velikih promjena, ja sam ionako većinom doma ", rekla je Slovenka Ana.

PCT pravilo, kako ga ovdje zovu, a znači preboljeli, cijepljeni i testirani - nije potrebno čak ni za domove zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EPIDEMIOLOŠKA SLIKA /

Hoće li Hrvatska koracima Slovenije? Epidemiologinja za RTL kaže: 'Brojke su još visoke', Đikić tvrdi: 'Mjere ne djeluju'

Image
EPIDEMIOLOŠKA SLIKA /

Hoće li Hrvatska koracima Slovenije? Epidemiologinja za RTL kaže: 'Brojke su još visoke', Đikić tvrdi: 'Mjere ne djeluju'

"Uvjet za ulazak u dom zdravlja s PCT-om je ukinut. Na trijažnim punktovima provjeravaju se simptomi bolesti i onda se pacijenti usmjere u COVID ambulantu", objasnila je ravnateljica Doma zdravlja u Kranju, Lilijana Gantar Žura.

Restorani i kafići više ne moraju zatvarati u 22 sata, mogu raditi i dulje. Nema ni ograničenja broja gostiju. Hrana se u restoranima danas spremala s posebnim zadovoljstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja kažem napokon, što me raduje da se vlada tako brzo odlučila. Mi smo ipak mislili da će ovo trajati duže da vlada prekine te mjere. Zaista smo jako sretni", rekao je vlasnik jednog restorana, Janez Bratovž.

Do sad su radili s pola kapaciteta jer su imali i ograničen broj stolova. Kazne za nepoštivanje mjera bile su velike, a inspekcije česte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono kad je bilo najstrože ja sam imao 3 inspekcije u tjedan dana, meni se to čini malo previše", rekao je Bratovž.

Slovenija je u posljednjih 24 sata ima 2008 novih slučajeva, 259 manje nego dan prije. Kako su brojevi još visoki, tako se maske obvezne u zatvorenim javnim prostorima. Moraju ih nositi učitelji i djeca na nastavi, ali se više ne moraju samotestirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo pratiti epidemiološku situaciju i sukladno tome ćemo što prije pokušati smanjiti i ostale epidemiološke mjere koje su na snazi. Želim naglasiti da tu treba biti oprezan i s vremenom će nošenje maski i u drugim društvenim djelatnostima biti ukinuto", kaže Franc Vinidišar, državni tajnik u slovenskom Ministarstvu zdravstva.

Od danas se i u javni prijevoz može bez COVID potvrda. Slovenci noćne klubove nisu vidjeli još od prošle jeseni, ali zabava se vraća na velika vrata jer su i oni dobili zeleno svjetlo za rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo