Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PRAVDA POLAKO DOSTIŽE

Žrtva Epsteina svjedočila da ju je njegova asistentica Kellen rezervirala za barem 100 zlostavljačkih masaža

Sve više je poziva da se optuži i ostale pomagače Epsteina nakon osuđujuće presude u srijedu protiv Ghislaine Maxwell, njegove glavne pomoćnice koja je regrutirala maloljetne žrtve

Image
Foto: AP Images
Hina/ 30.12.2021. u 12:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jačaju pozivi američkim saveznim tužiteljima da optuže i ostale pomagače Jeffreyja Epsteina nakon osuđujuće presude u srijedu protiv Ghislaine Maxwell, njegove glavne pomoćnice koja je regrutirala maloljetne žrtve. 

Porota Saveznog suda na Manhattanu proglasila je da je Maxwell kriva za pet od šest točaka optužnice koje se tiču njezina vrbovanja djevojaka za  Epsteinove seksualne potrebe između 1994. i 2004. godine. 60-godišnjakinji prijeti 65 godina u zatvoru.

"Nadam se da će ova presuda donijeti utjehu svima onima koji je trebaju i koja pokazuje da nitko nije iznad zakona. Čak će i moćnici odgovarati ako seksualno zlostavljaju i eksploatiraju mlade", rekla je Annie Farmer, koja je svjedočila na suđenju Maxwell. 

Image
skandal u kraljevskoj obitelji

Princ Andrew završio na sudu zbog optužbi za seksualno zlostavljanje: 'Epstein me 'posudio' princu. Bila sam dijete'

David Boies, odvjetnik Epsteinovih žrtava koji je 2016. ispitivao Maxwell, pozvao je ministarstvo pravosuđa da nastavi istraživati raširenu mrežu Epsteinove seksualne trgovine u kojoj su navodno žrtve bile žene od 1990. do otprilike 2019. godine, kad je seksualni predator uhićen na pisti aerodroma Teterboro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

'Sjajan dan za žrtve'

"Ovo je sjajan dan za pravdu i za žrtve Maxwell. Presuda porote zadovoljština je za naše hrabre i predane stranke koje su godinama Jeffreyja Epsteina i Ghislaine Maxwell pokušale privesti pravdi. Nisu djelovali i nisu mogli djelovati sami. Opseg i trajanje njihovih kriminalnih djela trgovine ljudima ovisili su o mnogim bogatim i moćnim suradnicima i suurotnicima. Oni također nisu iznad zakona. Oni također moraju biti privedeni pravdi", rekla je Boies.

Tijekom jednomjesečnog suđenja, porota je slušala o najmoćnijim osobama koje su Maxwell i Epstein smatrali prijateljima. Bivši predsjednici Donald Trump i Bill Clinton, kao i britanski princ Andrew, letjeli su kao putnici istim privatnim avionom koji su Epstein i Maxwell koristili za prijevoz svojih maloljetnih žrtava. 

Upravo se čita

Image
Foto: Dubravka Petrić/Pixsell
Image
Dubravka Petrić/Pixsell

(Dubravka Petrić/Pixsell/Ilustracija)

Nakon Epsteinovog iznenadnog samoubojstva u kolovozu 2019. godine, tadašnji državni odvjetnik Bill Barr obećao je da financijaševi suurotnici "neće biti mirni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jedna žrtva svjedočila je tijekom suđenja Maxwellovoj da ju je Epsteinova asistentica Sarah Kellen rezervirala za barem 100 zlostavljačkih 'masaža' ranih 2000-ih. Žrtva je rekla da ju je Epstein prvi put zlostavljao kad je imala 14 godina.

Još jedna bivša Epsteinova asistentica, Lesley Groff, također se suočila s optužbama u građanskim parnicama da je dogovarala zlostavljačke susrete s financijašem. I Groff i Kellen su čvrsto odbacile nedjela.

Francuski modni agent Jean-Luc Brunel suočava se s optužbama u Francuskoj da je zlostavljao Epsteinove žrtve.

"Pravda mora biti zadovoljena. Žrtve Epsteina i Maxwell ne zaslužuju ništa manje. Ministarstvo pravosuđa podbacilo je kad je Epstein izbjegao pravdi. Maxwell mora platiti za gnjusne zločine. Ova presuda ne bi trebala biti kraj: ministarstvo pravosuđa mora privesti pravdi svakog gada koji počinio zločine s Maxwell i Epsteinom", rekao je senator Ben Sasse, republikanac iz Nebraske, član Senatskog pravosudnog odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ni moćnici nisu iznad zakona

Savezni tužitelji zloglasno su na Floridi dopustili Epsteinu da se izjasni krivim 2008. godine po državnim optužnicama za prostituciju umjesto da su podnijeli ozbiljnije savezne optužnice za seksualnu trgovinu. Savezni tužitelji na Manhattanu također su odlučili ne procesuirati Epsteina i Maxwell 2016. godine, izvještava Daily News.

Američki državni odvjetnik na Manhattanu, Damian Williams, pohvalio je žrtve koje su se digle protiv Maxwell.

"Ovaj Ured će uvijek stajati uz žrtve, uvijek ćemo slijediti činjenice gdje god one vodile, i uvijek ćemo se boriti da nitko, bez obzira na to koliko moćan i dobro povezan bio, nije iznad zakona", rekao je.

Ghislaine Maxwell proglasili krivom za pomaganje

Inače, Britanku Ghislaine Maxwell, bivšu suradnicu pokojnog financijaša Jeffreyja Epsteina optuženog za seksualno zlostavljanje, njujorški je sud u srijedu proglasio krivom za namještanje i pomaganje Epsteinu u iskorištavanju maloljetnih djevojaka te joj prijete "desetljeća zatvora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Maxwellova (60) je optužena da je vrbovala i dovela četiri tinejdžerice između 1994. i 2004. za Epsteina, koji se ubio 2019. u zatvorskoj ćeliji na Manhattanu dok je čekao suđenje zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Nakon 40 sati vijećanja koje je trajalo pet dana, porota je jednoglasno proglasila Maxwell krivom te je osuđena po pet od šest točaka optužnice.

Uz suđenja filmskom producentu Harveyju Weinsteinu i pjevaču R. Kellyju, njezin je slučaj među "najzanimljivijim suđenjima koja se održavaju nakon pokreta #MeToo, koji je potaknuo žene da progovore o seksualnom zlostavljanju od strane poznatih i moćnih ljudi".

Tijekom završnih riječi suđenja na saveznom sudu na Manhattanu, tužitelj je rekao da je Maxwell bila Epsteinov "partner u zločinu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zločini ruku pod ruku s Epsteinom

"Ghislaine Maxwell je sama odlučila. Počinila je zločine ruku pod ruku s Jeffreyjem Epsteinom. Bila je odrasla žena koja je točno znala što radi", rekla je pomoćnica američkog državnog odvjetnika Alison Moe.

Damian Williams, američki odvjetnik za južni okrug New Yorka, pozdravio je presudu u izjavi u kojoj se navodi da je Maxwell osuđena za "jedan od najgorih zločina koji se mogu zamisliti".

"Put do pravde bio je predug", stoji u njegovoj izjavi. "Ali, danas je pravda zadovoljena. Želim pohvaliti hrabrost djevojaka - sada već odraslih žena - koje su izašle iz sjene i ušle u sudnicu".

Maxwellovi odvjetnici tvrdili su da je korištena kao žrtveno janje za Epsteina i nastojali su prikazati izvještaje njezina četiri tužitelja kao nevjerodostojne, rekavši da su njihova sjećanja bila korumpirana tijekom desetljeća i da su bili motivirani novcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ghislaine Maxwell, koja je s Epsteinom 'hodala' nekoliko godina 1990-ih, kći je pokojnog britanskog medijskog moćnika Roberta Maxwella (osnovao izdavačku kuću, vlasnik tabloida, uključujući Daily Mirror), koji je pronađen mrtav u blizini Kanarskih otoka 1991.

Tijekom suđenja, porotnici su čuli emotivna i slikovita svjedočanstva četiri žene, od kojih su dvije rekle da su imale 14 godina kada ih je Epstein počeo zlostavljati, a tri su rekle da ih je sama Maxwell neprimjereno dodirnula.

Hina/ 30.12.2021. u 12:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba