PITANJE REGULACIJA / Zuckerberg se sastao s Trumpom: Odbacio ideju o prodaji Instagrama i WhatsAppa

Image
Foto: Donald Trump / Twitter

Savezni regulatori i glavni tužitelji gotovo svih 50 američkih država pokrenuli su vlastite istrage Facebooka i Googlea

20.9.2019.
10:10
Donald Trump / Twitter
VOYO logo

Čelnik Facebooka Mark Zuckerberg imao je "konstruktivan sastanak" s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u četvrtak u Bijeloj kući, izvijestili su iz kompanije, a na sastanku u Kongresu odbacio je ideju o prodaji Instagrama i WhatsAppa. 

Zuckerberg se sastao s "kreatorima politikama kako bi poslušao što ih brine i razgovarao o regulaciji interneta u budućnosti", rekao je glasnogovornik Facebooka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imao je konstruktivan sastanak s predsjednikom Trumpom u četvrtak u Bijeloj kući", poslao je Daniel Roberts u priopćenju emailom.  

Trump je tvitao da je imao "ugodan sastanak s Markom Zuckerbergom u Ovalnom uredu", ne navodeći detalje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zuckerberg, koji je prošle godine posjetio Capitol Hill i svjedočio pred američkim Kongresom zbog skandala tvrtke Cambridge Analytica, susreo se u četvrtak prije sastanka s Trumpom i s brojnim republikancima, uključujući senatore Josha Hawleya i Johna Cornyna.

Hawley je tvitao da je izazvao osnivača Facebooka da pokaže da je kompanija "ozbiljna u vezi pristranosti, privatnosti i konkurencije" prodajom WhatsAppa i Instagrama i omogućavanje neovisnoj, trećoj strani nadzor nad cenzurom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odgovorio je ne na oba (prijedloga)", tvitao je senator. 

Cornyn je rekao da su na "otvorenom sastanku punom poštovanja raspravljali o odgovornostima društvenih medija, regulacijskim prijedlozima, izbornoj sigurnosti, privatnosti i cenzuri konzervativnih glasova na društvenim medijima". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Facebook je jedna od najvećih tehnoloških tvrtki od koje je pravosudni odbor američkog Kongresa zatražio emailove i pravne podneske ranije ovog mjeseca. 

Savezni regulatori i glavni tužitelji gotovo svih 50 američkih država također su pokrenuli vlastite istrage Facebooka i Googlea. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društveni medij je kritiziran jer je dopustio trolovima koje je navodno podupirala Rusija da objavom oglasa utječu na predsjedničke izbore 2016. na kojima je Trump došao na vlast. 

U srpnju je američka vlada kaznila Facebook s pet milijardi dolara zbog kršenja privatnosti korisnika nakon što su iscurili podaci gotovo 87 milijuna korisnika kojima je pristupio Cambridge Analytica, politička konzultanska tvrtka sa sjedištem u Londonu koja je radila na Trumpovoj izbornoj kampanji 2016. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo