USKRAĆENO PRAVO NA RAD / Talijani diskriminirali mladu Hrvaticu?

Image
Foto: Photos/ilustracija

Mlada hrvatska državljanka, koja je s najvišim ocjenama odradila i završila visoko školovanje u Italiji, javila se na natječaj tamošnjeg Ministarstva prosvjete za mjesto profesora. Nije ni uzeta u obzir jer nema talijansko državljanstvo.

4.11.2012.
13:58
Photos/ilustracija
VOYO logo

Priča o mladoj hrvatskoj državljanki N.B.,  koja je na studiju kemije na sveučilištu La Sapienza u Rimu diplomirala s najvišim ocjenama i sada je htjela predavati, osvanula je u brojnim talijanskim medijima, te pobudila brojne i različite komentare tamošnjih građana, piše Glas Istre.

Mlada Hrvatica ima samo jednu manu: nije rođena u Italiji, pa joj je samim time uskraćeno pravo sudjelovanja u natječaju budući da nema talijansko državljanstvo. Doduše, natječaj je, prema dostupnim informacijama, i bio raspisan isključivo za talijanske državljane, te državljane zemalja članica EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlada kemičara je time doživjela neugodan udarac jer je svoje visoko školovanje završila upravo u toj zemlji i gotovo se već osjeća kao talijanska državljanka.  Zbog toga je odlučila pokrenuti postupak protiv Ministarstva prosvjete Italije zbog diskriminacije.

Image
Foto: Photos/ilustracija
Image
Foto: Photos/ilustracija

(FOTO: Ilustracija)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pisali smo Ministarstvu prosvjete i pitali ih zašto je poziv upućen samo talijanskim državljanima. No, za sada još uvijek nismo dobili baš nikakav odgovor. Zbog toga smo se obratili Sudu u Rimu tražeći da poziv za sudjelovanje u javnom natječaju proglasi diskriminatornim", rekla je za Glas Istre odvjetnica iz Firenze Daniela Consoli koja je preuzela zastupanje mlade Hrvatice.

"Naime, na način na koji je ovaj javni natječaj koncipiran krše se odredbe Konvencije Međunarodne organizacije rada", tvrdi odvjetnica Consoli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, u tužbi se navodi i da na ovaj način Ministarstvo prosvjete krši Zakon o useljeništvu, i to njegov članak 43. u kojem stoji kako se ne može niti jednoj osobi braniti da radi ili da sudjeluje u natječaju samo zato što nema talijansko državljanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo