DAČIĆ I VUČIĆ DALI ZELENO SVJETLO / Tisuće policajaca čuvat će Gay Pride u Beogradu

Image
Foto: photos.com

Srbijanski premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade i koordinator službi sugurnosti Aleksandar Vučić dali su zeleno svjetlo da se 28. rujna održi Parada ponosa u Beogradu. No list 'Danas' ne isključuje mogućnost da se, s obzirom na iskustva iz prijašnjih godina, u posljednji čas donese i suprotna odluka.

27.9.2013.
9:09
photos.com
VOYO logo

Srbijanski premijer IvicaDačić i prvi potpredsjednik Vlade i koordinator službi sugurnosti Aleksandar Vučić dali su zeleno svjetlo da se 28. rujna održi Parada ponosa u Beogradu, objavili su u četvrtak navečer beogradski mediji, a iz nekoliko neslužbenih izvora doznaje se da bi u osiguranju mimohoda moglo sudjelovati više od 2.000 policajaca, raspoređenih u najmanje tri sigurnosna prstena oko sudionika Parade.

No list “Danas” na svojoj internetskoj stranici ne isključuje mogućnost da se, s obzirom na iskustva iz prijašnjih godina, u posljednji čas donese i suprotna odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po navodima lista, do pozitivne odluke Dačića i Vučića nije došlo ni lako ni jednostavno jer postoje neslaganja partnera u vladajućoj koaliciji.

“Ministar bez lisnice zadužen za eurointegracije Branko Ružić, kadar SPS-a, bio je za Pride, a Dačić se nije mogao odlučiti, već je čekao da konačnu odluku donese Vučić”, navodi list, pozivajući se na neimenovani izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan od najvažnijih indikatora da se Srbija ozbiljno priprema za Paradu su pripreme za taj događaj koje su jučer počele u zapadnim veleposlanstvima, a podrazumijevaju plan dolaska i odlaska sa skupa”, ističe Danas.

U MUP-u Srbije tom listu rečeno je da će odluka biti donesena u posljednjem trenutku, 24 sata prije zakazanog mimohoda, "jer se sigurnosna procjena mijenja iz sata u sat“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zakazuju se različiti skupovi istog dana i u isto vrijeme kad je planirana Parada ponosa. Provjeravamo tko ih organizira, tko su sudionici i koliku prijetnju predstavljaju za sudionike Pridea, ali i opću sigurnost”, rekao je za “Danas” izvor iz vrha MUP-a.

Pojedini izvori u Beogradu naveli su da će odluka o Paradi ponosa biti službeno priopćena u petak u 16 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteklog vikenda u Beogradu je započeo Tjedan ponosa i, po ocjeni organizatora, protekao je mirno i bez incidenata, ali su u četvrtak u Beogradu osvanuli grafiti protiv Parade ponosa. Od Trga Slavija do središta grada na više objekata ispisani su grafiti "Gej parade neće biti“, "Stop paradi“, "Stop paradi srama“.

Prema planu organizatora, Pride će početi 28. rujna u 10 sati u beogradskom parku Manjež, kamo će se sudionici i vratiti nakon mimohoda okolnim ulicama. Skup će biti zatvoren i neće biti moguće priključiti se mimohodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori su najavili da će se prije šetnje sudionicima obratiti švedska ministrica za EU Eva Birgitta Ohlsson i posebni izvjestitelj Europskog parlamenta JelkoKacin.

Od srbijanskih dužnosnika sudjelovanje su najavili samo ministar Ružić i voditeljica pregovaračkog tima Srbije s EU TanjaMiščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo