samo 11 prolazi / Tko je u utrci? Čak 25 lista prijavljeno za izbore za Europarlament

Izborno povjerenstvo primilo je 25 lista s po 11 kandidata. Dakle, ukupno je 275 natjecatelja za Europarlament. Sedam je koalicijskih lista, a 18 stranačkih.

5.4.2014.
18:53
VOYO logo

Kojih će 11 zastupnika zasjesti u europarlament? Bitka počinje u ponedjeljak kada službeno kreće kampanja.

"Datumom objave listi započinje izborna promidžba koja će trajati do 23. svibnja. Dakle, radi se o najduljoj izbornoj kampanji dosad", kazala je potpredsjednica DIP-a Aleksandra Jozić Ileković.

Izborno povjerenstvo primilo je 25 lista s po 11 kandidata. Dakle, ukupno je 275 natjecatelja za Europarlament. Sedam je koalicijskih lista, a 18 stranačkih; nijedna grupa građana, 48 političkih stranaka. Jesu li sve liste pravovaljane - DIP će odlučiti do sutra.

"Rok za objavu ističe u nedjelju u 24 sata. Mi ćemo oko 22 sata objaviti zbirnu listu svih pravovavaljnih lista", dodala je  Aleksandra Jozić Ileković.

U HDZ-u su uvjereni da će njihova 11-orka dobiti utakmicu bez obzira na ankete koje predviđaju suprotno.

"Prošle godine su isto gurali ankete svaki mjesec skoro s porukom nemojte uopće izlazit na izbore, a na kraju smo uzeli 32 posto glasova na euroizborima. Ove godine ćemo opet uzet 32, 33 posto", komentirao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Najbolji rezultat lani ostvario je Tonino Picula, a za svoju listu ove godine očekuje bolji uspjeh.

"Doista sam uvjeren da će ljudi glasati za listu Kukuriku koalicije koja donosi promjene. Očekujem bolji rezultat nego prošle godine", priznao je Picula.

Svima zajedno u interesu je da izlaznost ove godine bude bolja od žalosnih 20 posto lani.

"Građani su mudri. I kada ne izlaze na izbore, to je neka poruka- Zato sam apelirao na sudionike da svoje nastupe fokusiraju na to da građanima ukažu na važnost izbora", naglasio je predsjednik Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati su, nakon Slovaka, lani bili najmanje zainteresirani za euroizbore. Za odluku je ostalo točno 50 dana. Izbori su 25. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo