'ambicije su ogromne' / 'To je milenijski projekt! To je kao četiri Pelješka mosta'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pred ministrima su se danas našle izmjene i dopune Zakona o šumama, kao i odluka o darovanju zemljišta i objekata bivše vojarne na Borongaju, koji su u vlasništvu države, Sveučilištu u Zagrebu.

13.2.2014.
8:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Današnja sjednica Vlade započela je prezentacijom prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je kako će se ovom izmjenom regulirati izdvajanja šume i šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske iz šumskogospodarskoga područja. Naime, šume i šumska zemljišta koja se prostornim planom proglase građevinskim područjem, izdvajaju se iz šumskogospodarskoga područja Republike Hrvatske danom stupanja na snagu prostornog plana kojim su uključene u građevinsko područje.

"Uređuje se i mogućnost gradnje golf igrališta i kampa koji su prostornim planom predviđeni na šumi i šumskom zemljištu s tim da se ista površina ne uključuje u građevinsko područje i ostaje u šumskogospodarskom području Hrvatske, a svrha se ostvaruje osnivanjem prava građenja. Ovaj način zakonskog uređenja gradnje golf igrališta i kampa na šumi i šumskom zemljištu je u ovom trenutku idealan model jer je njime osigurana zaštita šume i šumskog zemljišta, uz mogućnost ostvarivanja svrhe predviđene prostornim planom i realizacije investicijskih projekata", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Za razliku od japanske vlade, nećemo pokušati utjecati na javnu televiziju'

Ministrica kulture predstavila je izvješća o HRT-u.

Kazala je kako je HRT u 2012. godini bilježio negativno poslovanje od 30 milijuna kuna i negativni trend likvidnosti. Riječ je o zajedničkom izvješću Ministarstva kulture i Ministarstva financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče izvješće o radu i provedbi nadzora zakonitosti rada i financijskog poslovanja HRT-a u 2012. godini, Zlatar Violić je naglasila kako je uočen niz nepravilnosti i disfunkcionalnosti unutar Nadzornog odbora.

Govoreći o izvješće o radu Programskog vijeća HRT-a i provedbi programskih načela i obveza HRT-a utvrđenih Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji i Ugovorom između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske za mandatno razdoblje od 19. studenoga 2012. do 31. prosinca 2013, ministrica je kazala kako je vidljiv niz nedostataka na koje je pozorilo Programsko vijeće. Naime, Vijeće je istaknulo kako je potrebna bolja koordinacija između Programskog vijeća i Uprave. Primijećena su tri glavna nedostatka: smanjenje vlastite proizvodnje, komercijalizacija te sporost u rekonstruiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za razliku od japanske vlade, nećemo pokušati utjecati na javnu televiziju. Ono što očekujemo je financijska konsolidacija rada HRT-a. Svi mi kao konzumenti imamo svoje mišljenje o sadržaju, financije su ono što me zanima kao predsjednika Vlade", Komentirao je premijer Zoran Milanović.

'To je milenijski projekt!'

Na dnevnom redu sjednice našla se i odluka o darovanju zemljišta i objekata bivše vojarne na Borongaju, koji su u vlasništvu države, Sveučilištu u Zagrebu za izgradnju Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić istaknuo je kako je tržišna vrijednost vojarne Borongaj više od milijardu eura.

"Bitno je naglasiti da ovim darivanjem više od milijardu kuna Sveučilište u Zagrebu dobiva sjajnu perspektivu. Od sveučilišta očekujemo strateški iskorak kako bi bilo funkcionalno sveučilište i mora što prije biti među 300 najboljih u svijetu. Priča o izgubljenih 400 milijuna eura iz Europskih fondova na tragu je svih onih priča kojima se želi oblatiti ovu Vladu i reći da je neuspješna u povlačenju novca iz EU fondova cjelokupna  alokacija za cijelu vertikalu obrazovanja  je 250 milijuna eura, od vrtića do fakulteta", naglasio je ministar obrazovanja Željko Jovanović.

"Projekt Borongaja vrijedi otprilike milijardu eura i za njega će trebati intenzivna međuresorna suradnja i suradnja sveučilišta", dodao je.

Milanović je istaknuo kako on ovaj slučaj ne gleda kao državnu darovnicu.

"Nikad nisam bio sklon gledati ovo kao neku državnu darovnicu. Sve je to naše. Jedan smo rod, kako bi se u šahu reklo. Međutim, procjena cijelog projekta je milijardu eura. To je ogromno! To su četiri Pelješka mosta, a ono što vi ministre niste dovoljno jasno rekli je da je to alokacija za sedam godina. Ovih spomenutih 250 milijuna eura - to je dosta novaca, ali ni blizu da se financira jedan milenijski projekt. Ne generacijski, nego milenijski projekt u životu jednog sveučilišta", rekao je Milanović.

"Ambicije su ogromne, možda bi bilo realnije da su velike, a ne ogromne. Mi smo predali ovo zemljište Sveučilištu i to ne treba gledati kao milostinju ili milodar. Sada je centar interesa na Zagrebačkom sveučilištu", dodao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo