TRAŽILI STE, DOBILI STE / Trgovci traže odgodu, Vlada ne popušta

Obrtnici strahuju od otkaza zbog zabrane rada trgovina nedjeljom. Vlada poručuje da su odredbe Zakona o trgovini rezultat dogovora svih socijalnih partnera.

29.12.2008.
12:02
VOYO logo

ZAGREB - Ceh trgovine Hrvatske obrtničke komore danas je od Vlade izatražio da omogući rad nedjeljom malim trgovinama bez ograničenja ili odgodi primjenu Zakona o trgovini, kojim se zabranjuje rad nedjeljom, a koji na snagu stupa 1. siječnja 2009. godine. 

U suprotnom, tvrde da će - u uvjetima gospodarske krize i očekivanog smanjenja prodaje - tisuće radnika ostati bez posla. Obrtnici se pozivaju na primjer Danske, u kojoj su od zabrane rada nedjeljom izuzete trgovine s malim godišnjim prometom. Napominju i da odredbe Zakona o trgovini te ograničavanju i zabrani rada nedjeljom u sadašnjim okolnostima gospodarske krize zahtijevaju novu izmjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatražili su, stoga, da se ponovno omogući rad nedjeljom kako bi se potaknula potrošnja, a samim time i domaća proizvodnja čime bi se očuvala radna mjesta. Ako njihov apel ne urodi plodom, razmotrit će mogućnost da Ustavnom sudu upute zahtjev za ocjenu odredbe o zabrani rada nedjeljom.

Međutim, Vlada nije popustila tvrdeći da je Zakon nastao kao "rezultat kompromisa" svih zainteresiranih strana, odnosno sindikata i poslodavaca. Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun podsjetio je da je upravo Savez samostalnih sindikata Hrvatske prvi podržao odredbu da trgovine nedjeljom budu zatvorene te naglasio da treba pričekati kako bi se vidjelo "kako će odredbe Zakona izgledati u praksi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjavu glasnogovornika Vlade Zlatka Mehuna pogledajte u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo