TRAŽI 2,4 MILIJUNA KUNA / Tuži KBC jer je rodila unatoč abortusu

Image

Djevojka je, uvjerena u uspjeh pobačaja, otputovala iz Zagreba u London, no nakon tri mjeseca ispostavilo se da je još trudna. Život joj se nakon toga preokrenuo.

29.10.2009.
9:07
VOYO logo

ZAGREB - U zagrebačkoj bi Palači pravde uskoro trebala biti donesena presuda u iznimno teškom i neuobičajenom slučaju neuspjelog abortusa. Kako donosi Večernji list, još početkom '90-ih godina prošlog stoljeća, djevojka u devetom tjednu trudnoće došla je u Petrovu bolnicu kako bi obavila pobačaj.

Zahvat je obavio specijalizant bez nadzora starijih ginekologa metodom kakva se koristi samo za trudnoće do sedmog tjedna i mislio je da je uspio. Djevojka je dobila otpusno pismo uz obvezu da se za dva tjedna javi na kontrolu, no ona se nakon pobačaja spremala za novi život te je ubrzo otputovala u Veliku Britaniju, gdje je dvije godine trebala raditi kao dadilja i istodobno se školovati u Wimbledonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Londonu otkrila da je i dalje trudna

Nakon tri mjeseca provedena u Londonu, zabrinula se jer joj je izostala menstruacija. Otišla je tamošnjem ginekologu, koji je ultrazvukom otkrio kako je djevojka i dalje trudna. Ona je, šokirana, odmah nazvala Petrovu bolnicu, gdje su joj obećali besplatno ponavljanje postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kada je u Petrovu došla i osobno, tadašnji ravnatelj Ivan Kuvačić joj je, kaže, rekao "da su to sve gluposti, da neće raditi pobačaj jer neće odgovarati za njezin život". Ni etička komisija za odobrenje prekida trudnoće nije joj odobrila pobačaj.

Završila na apaurinima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila sam uznemirena, patila sam od dugotrajne nesanice pa mi je liječnica propisala apaurine. Planirala sam živjeti u Londonu i tamo ostati, sanjala sam o takvom životu, a s djetetom je sve to postalo nemoguće. Bila sam i silno zabrinuta hoću li, nakon neuspjela pobačaja, roditi zdravo, normalno dijete", posvjedočila je djevojka nedavno na sudu. Rekla je i kako ju je dečko i otac djeteta, pet mjeseci nakon poroda carskim rezom, napustio i nikad se više nije javio.

Zbog propalog abortusa, pretrpljenog šoka, straha za zdravlje još nerođenog djeteta, izgubljene zarade koju bi ostvarila životom u Londonu, odlučila je tužiti KBC Zagreb, u čijem sastavu djeluje Petrova, za gotovo 2,4 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vještaci: Pogriješili liječnici, ali i djevojka

U prilog joj, doznaje Večernjak, idu mišljenja dvojice sudskih vještaka, koji su zaključili da je pobačaj nedvojbeno izveden u neskladu s pravilima struke jer ga je radio specijalizant bez nadzora liječnika ginekologa i neadekvatno odabranom metodom - vakuum aspiracijom, koja se koristi do sedmog tjedna trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, teško da će od Petrove uspjeti izvući baš dva milijuna kuna, s obzirom da je i sama suodgovorna za neuspjeli pobačaj, jer se nije javila na dogovorenu kontrolu, na kojoj bi zasigurno bila otkrivena pogreška. Pravni zastupnici KBC-a Zagreb se slažu da je odštetni zahtjev previsok te da su pojedine odštetne točke, navedene u tužbi, nerazumljive (npr. pretrpljeni šok kad je doznala da pobačaj nije uspio).

Manje od 1 posto preživi abortus

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci, inače, kažu da prema statističkim podacima na svijetu ima između 0.2 i 0.5 posto onih koji su preživjeli abortus.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo