u timu 21 službenik / U BiH uspostavljen poseban tim za borbu protiv terorizma

Image
Foto: PIXSELL/ILUSTRACIJA

Hrgić, koji je prvi čovjek zadužen za istrage u SIPA-i, pojasnio je kako se u posebnom timu ove agencije nalazi 21 službenik,

9.3.2015.
11:01
PIXSELL/ILUSTRACIJA
VOYO logo

Državna policijska agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uspostavila je poseban tim za borbu protiv terorizma koji ima suradnju s partnerskim agencijama u svijetu, uključujući i američki FBI, izjavio je za Dnevni avaz od ponedjeljka pomoćnik direktora SIPA-e i načelnik kriminalističko-istražnog odjela Anđelko Hrgić.

Hrgić, koji je prvi čovjek zadužen za istrage u SIPA-i, pojasnio je kako se u posebnom timu ove agencije nalazi 21 službenik, među kojima su i načelnici regionalnih ureda iz Sarajeva, Mostara, Banje Luke i Tuzle, ali i profilirani analitičari i istražitelji koji su prošli niz specijalističkih obuka iz ovog područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je kako državna policijska agencija ima suradnju u području suzbijanja terorizma s drugim agencijama za provođenje zakona u BiH, zemljama regije te napose s američkim FBI-em.

"Ta suradnja je kontinuirana i svakodnevna, a razmjena obavještajnih i drugih informacija vrši se u oba smjera", kaže Hrgić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima SIPA-i će u 2015. godini prioritet biti borba protiv terorizma.

Na području BiH zabilježeno je više slučajeva odlazaka pripadnika radikalnih islamskih skupina iz selefijskog pokreta na ratišta u Siriji i Iraku, a u samoj zemlji djeluje veći broj skupina koje službe sigurnosti smatraju opasnošću za nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv jednoga od neformalnih vođa selefija u BiH Bilala Bosnića vodi se sudski postupak zbog vrbovanja mladih Bošnjaka da se priključuju Islamskoj državi te poticanja na terorizam. Nakon što se Bosniću otvoreno usprotivio islamski vjerski službenik Selvedin Beganović, u četiri navrata je na njega pokušan atentat, a prošloga tjedna nepoznate osobe napale su i ozlijedile njegova sina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo