AGRESIVNI PROSVJEDNICI / U Osijeku napadnut fotoreporter

Na prosvjedu se okupilo oko tisuću ljudi, a većina su bili mladi. Ogradili su se od bilo koje stranke te su najavili novi prosvjed za tjedan dana. Njihov je skup zasjenio napad na novinara.

26.2.2011.
16:34
VOYO logo

OSIJEK - Na osječkom središnjem Trgu Ante Starčevića, kod spomenika dr. Anti Starčeviću, na prosvjednom skupu koji je počeo u 14 sati, oko tisuću prosvjednika okupljenih oko Facebook grupe pod nazivom "Prosvjedi u Slavoniji za vikend", traženo je da Vlada RH na čelu s predsjednicom Jadrankom Kosor podnese ostavku.

Također upućeno je niz poruka aktualnoj vlasti o teškoći života, posebno mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime prosvjednika govorio je Ivan Lončar, jedan od organizatora Facebook grupe, koji je uz ostalo rekao kako je sramota za hrvatsku državu što je "pokrala mladost, ostavila ih bez posla i budućnosti". "Hrvatska je naša maćeha, jer pod vodstom lopovskog HDZ-a postali smo robovi u vlastitoj državi", ustvrdio je Lončar.

Zahvalio se "na velikom odazivu prije svega mladima, ali i svima okupljenima, te najavio idući prosvjed već sljedeće subote. Zamolio je sve da mirno i dostojanstveno izražavaju svoje nezadovoljstvo, te naglasio da ih ne zanima ni jedna stranka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljeni su često skandirali "lopovi, lopovi, bando lopovska". Među okupljenima na Trgu Ante Starčevića, bio je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, koji je novinarima rekao kako je tu "samo kao građanin".

Prosvjednici su se potom uputili do obližnje zgrade HDZ-a koju su gađali grudama snijega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je došlo do incidenta kada je nekoliko mladića fotoreportera "Večernjeg lista" Davora Javorovića, koji je snimao skup, gađalo grudama snijega, a on je poletio prema njima. Grupa mladića tada ga je žestoko napala i ozlijedila ga, a u pomoć su mu priskočila dva policajca koja su bila u blizini. Fotoreporteru su razbijene naočale i arkada.

Nakon što se situacija smirila, jedan je mladić prišao fotoreporteru Javoroviću i isprićao mu se "u ime organizatora", istaknuvši kako nisu odgovorni za mladiće koji su ga napali, jer je njihov osnovni cilj da mirno i dostojanstveno ukažu na tešku situaciju u kojoj žive. ž

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici su se oko 15 sati počeli razilaziti, a više grupa je krenulo prema raznim dijelovima grada, pjevajući "Zovi samo zovi" i "Inati se Slavonijo" te druge pjesme.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo