Za nemar upiru prst u Leku / U Saboru i dalje odgađaju referendum o ćirilici

Iako su predstavnici vukovarskog Stožera 650 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici Saboru predali prije tri mjeseca, o tome još nije raspravio ni matični Odbor za Ustav. Šef Odbora Peđa Grbin tu temu i dalje hladno ignorira, dok koalicijski partneri iz HNS-a, kao i najveći protivnici referenduma poput Milorada Pupovca poručuju da se tome se što hitnije treba razgovarati. Iz Stožera za nemar prstom upiru u predsjednika Sabora.

17.3.2014.
18:12
VOYO logo

Na vukovarskim institucijama, uz latinične, još uvijek i ćirilićne ploče, a nakon što su ih 30-ak puta razbili ili uklonili, sa 650 tisuća skupljenih potpisa zatraženo je da se o ćirilici raspiše referendum.

No, od predaje potpisa u Saboru prošla su tri mjeseca, a od tada - baš ništa. Nije se sastao čak ni matični Odbor za Ustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakako treba to pitanje raščistiti što prije, što se mene tiće mislim da moramo iskoristiti mogućnost koju nam daje Ustavni zakon o Ustavnom sudu i obratit se Ustavnom sudu za tumaćenje", rekao je Goran Beus Richembergh (HNS), član Odbora za Ustav.

No to se može tek nakon provjere valjanosti potpisa, a ta procedura ne može početi ako zahtjev za referendumom prethodno nije raspravljen na Odboru za Ustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako Grbin to očito ne želi, iz Stožera prozivaju predsjednika Sabora.

"Ovdje su se pobrkale nadležnosti, predsjednik Sabora je nadležan da gospodinu Grbinu naloži da izvoli raspraviti ovu situaciju ukoliko mu njegovo mišljenje treba, ukoliko mu ne treba, dužan je raspisati referendum", rekao je Vlado Iljkić iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leko lopticu vraća Grbinu, a iz oporbe vladajućima poručuju: "Ne priznaju ustvari diobu vlasti u Republici Hrvatskoj, da ne dozvoljavaju institucijama koje su zadužene za određena pitanja da rade svoj posao", kazao je Gordan Jandroković (HDZ), saborski zastupnik.

S tim se dijelimično slaže i jedan od najvećih protivnika referenduma, Milorad Pupovac, ali on temu širi i na najavljene, ali neobjašnjivo zaustavljene promjene Ustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što stoji i zašto se s tom temom i tim stvarima ne ide dalje? Jer promjenama Ustava je predviđeno i bolje  definiranje referendumske materije, kao i uvjeti za održavanje referenduma", kazao je Milorad Pupovac, saborski zastupnik.

Ovako postavljeno referendumsko pitanje, po kojem bi manjina trebala postati većina da bi ostvarili prava,  sporno je svim političkim opcijama, pa i HDZ-ovcima. Premijer Milanović tu je najdirektniji jer od početka poručuje: taj se referendum neće dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo