sekularna hrvatska / Učenici dobili 'direktivu' da umjesto na nastavu odu na misu

Image
Foto: Medicinska škola Osijek

Učenici Medicinske škole Osijek upozorili su udrugu Protagora i javnost kako im je prvog dana škole naređeno da pohode misu.

5.9.2014.
17:41
Medicinska škola Osijek
VOYO logo

Udruga Protagora upozorila je javnost na srednju Medicinsku školu u Osijeku koja je svojim učenicima i nastavnicima 'naredila' da na prvi dan nove školske godine moraju biti prisutni na misi u župi Preslavnoga Imena Marijina u osječkom Donjem Gradu.

"Prijepodnevna smjena nakon 4. sata zajedno s razrednicima iz škole dolazi u crkvu, a poslijepodnevna smjena u 12 sati dolazi na misu poslije koje po rasporedu ima nastavu", stoji u obavijesti koja je transparentno objavljena na internetskim stranicama škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na spornu obavijest Protagoru su upozorili sami učenici škole.

"Ta odluka ne može kvalificirati nikako drugačije nego kao opetovano grubo kršenje temeljnih ljudskih prava i narušavanje ustavno definiranoga sekularnog karaktera Republike Hrvatske (što, među ostalima, implicira i odsustvo nametanja religijskih sadržaja u javno financiranim obrazovnim ustanovama)", navode iz Protagore, dodajući kako spomenuta srednja škola ne predstavlja nikakvu iznimku, već njezina ravnateljica slijedi praksu uvriježenu u brojnim obrazovnim ustanovama diljem naše zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O pritužbi učenika upozorili su i nadležne državne institucije, zatraživši žurnu intervenciju prosvjetnih vlasti, u prvom redu resornog ministra, koja bi trebala sadržavati upozorenje kako je odluka o obaveznom prisustvovanju religijskim obredima, neovisno o prigodi i karakteru tih obreda, protuustavna i diskriminirajuća.

"Također očekujemo izdavanje obaveznog naputka ravnateljima svih javnih škola u Republici Hrvatskoj, kojim bi se jednoznačno uputilo na nedopustivost takve prakse", poručuju iz Protagore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica prozvane škole Renata Gal kazala je za Večernji list da je obavijest bila nespretno formulirana i kako je ispravljena na stranicama škole, te se ispričala svima. Međutim, ističe da je dolazak na misu prvog dana škole kod njih tradicija, te da na misu ne moraju ići oni koji ne idu na vjeronauk, ali ni oni koji idu na vjeronauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo