TRGOVCI TVRDE / Ukidanje nulte stope PDV-a ne donosi poskupljenja

Hrvatska od ponoći ukida nultu stopu PDV-a, što znači da će se kruh i mlijeko, ali i knjige, lijekovi te ortopedska pomagala oporezivati s 5 posto. Građani strahuju od poskupljenja koje čak i proizvođači kruha smatraju neizbježnim. Ipak, neki od trgovačkih lanaca uvjeravaju da poskupljenja osnovnih namirnica zasad neće biti.

31.12.2012.
19:03
VOYO logo

Već sutra porez će dohvatiti i dvije najosnovnije namirnice. Ukida se  nulta stopa PDV-a, pa će se, između ostaloga, kruh I mlijeko oporezivati s odsad najnižih najnižih 5 posto.

Prelije li se viši PDV na cijene u trgovačkim lancima, najprodavaniji kruh bi mogao poskupjeti za 32, a mlijeko za 28 lipa. Hoće li se to i dogoditi, neki još ne otkrivaju, dok jedan od glavnih igrača uvjerava - poskupljenja u njihovim prodavaonicama neće biti.

Nula poreza postaje pet posto i za knjige, lijekove, kinoulaznice  i ortopedska pomagala. Država bi time u proračun trebala inkasirati milijardu i 300 milijuna kuna više. Ako cijene zahvaćenih proizvoda odu gore, hoće li se mijenjati i navike?

Mnogi trgovci viši su PDV već uračunali u prethodnim poskupljenjima namirnica, a ostali će to kad-tad učiniti - tvrdi sindikalist Krešimir Sever. Podsjeća da se zbog, nakon višeg PDV-a, skuplje struje i plina - više ne može govoriti o neznatnom poskupljenju bilo čega.

PDV u ugostiteljstvu snižava se na 10 posto, na sportska plovila na 5 posto. Jedan se porez, onaj na luksuzne proizvode, od 1. siječnja čak I ukida - zbog čega će pojeftiniti nakit, bunde i satovi. Još samo da to išta znači prosječnom Hrvatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo