sunce će nemilosrdno pržiti / Upute građanima: Kako izdržati paklene vrućine?

Prema najavama meterologa ovo će biti tjedan paklenih vrućina. Zbog toplinskog vala koji stiže i ministarstvo zdravlja izdalo je upute građanima kako se ponašati. Uz vrućinu, trebat će pripaziti i na zaštitu od sunca jer je UV indeks osobito u Dalmaciji vrlo visok.

22.7.2013.
19:18
VOYO logo

Dok sunce prži, najbolje osvježenje za mnoge je kupanje u moru. No, kako rastu temperature raste i opasnost od štetnosti UV zraka.

Unatoč visokom UV indeksu, kreme sa zaštitnim faktorom nisu baš svačiji izbor.

Uz kreme, važna je i zaštitna odjeća, ali i izbjegavanje sunca od 10 do 17 sati - upozoravaju dermatolozi.

"Ne samo da se razmišlja o protekciju u sadašnjosti nego da se se misli i u budnćnost, jer svaka opeklina može dovesti do malignih promjena na koži", kazala je Sanda Perić-Šušak, dermatovenerologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL



Osim na kožu, po vrućinama treba pripaziti i na zdravlje. Dok neki rad ne mogu izbjeći, vrućinama unatoč, turisti ne izbjegavaju šetnju gradom. Imat će priliku jer do kraja tjedna bit će sve toplije.

"Idućih će dana na kopnu biti sunčano i vrlo vruće, pa će krajem tjedna u Slavoniji prelaziti 35 stupnjeva. Na moru će biti malo ugodnije zbog stalnog vjetra, ali treba upozoriti da će od sutra u cijeloj Dalmaciji UV indeks biti vrlo visok pa je najbolje izbjegavati sunce od 11 do 4", upozorava naš meteorolog NikolaVikićTopić.

Zbog vala vrućina koje stiže ministarstvo zdravlja upozorava građane: Izbjegavati izlaske u najtoplijem dijelu dana, baš kao i težak fizički rad, piti dosta tekućine, a djecu i kućne ljubimce ne ostavljati u parkiranim vozilima - to su samo su neke od uputa kojih bi se trebalo pridržavati dok sunce nemilosrdno prži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo