SUDSKA ANTIRECESIJSKA MJERA / Ustavni sud ruši neradnu nedjelju?

RTL neslužbeno doznaje da će Ustavni sud u petak ocijeniti je li zabrana rada trgovina nedjeljom u skladu s Ustavom. Iz izvora bliskih tom sudu i Vladi doznaje se da će zabrana vrlo vjerojatno pasti.

18.6.2009.
16:33
VOYO logo

ZAGREB - Na dnevnom redu Ustavnog suda u petak bi se, kako RTL neslužbeno doznaje, trebala naći ocjena ustavnosti zakonskih odredbi o zabrani rada trgovina nedjeljom. Iz izvora bliskih Vladi i Ustavnom sudu doznaje se i kako je vrlo izvjesno da bi ova sve nepopularnija zabrana mogla pasti.

Zabrana je na snazi od 4. siječnja ove godine, a uvedena je zbog pritiska Crkve, koja nedjelju vidi kao dan obiteljskog zajedništva, te sindikata, koji su time htjeli stati na kraj neplaćanju nedjeljnih radnih sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, s jedne strane su počeli pljuštati otkazi, a s druge su strane nedjeljom u brojnim zatvorenim trgovinama viđeni radnici kako rade na preslagivanju artikala.

Zahtjev za ocjenom ustavnosti uputilo je osam trgovačkih lanaca, a u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj udruzi poslodavaca nebrojeno su puta isticali kako jedan radni dan manje u tjednu donosi značajne gubitke, posebice u vrijeme recesije. Nedavno je i skupina istarskih gradonačelnika i načelnika općina zatražila hitnu suspenziju zabrane, a u nekolicini primorskih gradova proglašeni su sajamski dani i tjedni, kojima bi se moglo doskočiti rigoroznim odredbama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u Vladi nisu popustili na pritiske, već su na sve prigovore tvrdili kako prate situaciju te da čekaju izvješće Ekonomskog instituta o učincima zabrane na gospodarstvo.

Na mogućnost pada zabrane u sindikatima i Hrvatskoj biskupskoj konferenciji komentara nisu imali, dok je u nekim velikim trgovačkim centrima već počelo veselje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više doznajte u videoprilogu RTL-ovih Ivane Brkić i Ane Bulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo