problem donorske mreže? / Dok Hrvatsku trese potencijalni transplantacijski skandal, KB Merkur bilježi drastičan pad transplantacija

Image
Foto: RTL

A u tu bolnicu je stigao i liječnički tim iz Sjeverne Makedonije na edukaciju iz transplantacije jetre

15.6.2022.
22:00
RTL
VOYO logo

U prvih šest mjeseci ove godine - gotovo četiri puta manje transplantacija u Kliničkoj bolnici Merkur nego prošle pandemijske 2021.

"KB Merkur bilježi značajan pad transplantacija solidnih organa. Transplantirali smo 25 jetara i 15 bubrega. To je vrlo alarmantan zabrinjavajući podatak jer je očito da se nešto događa s donorskom mrežom u Hrvatskoj", kazala je anesteziologinja u KB Merkur, Jadranka Pavičić Šarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj transplantacijskog tima kaže - oscilacije su moguće, ali ove brojke zabrinjavaju, pandemija ne može biti razlog. 

"Mi smo već od strane transplantacijskog društva zatražili sastanak s ministrom da vidim kako da se neka stvar detektira, da se pokrene neki postupak, da se detektiraju problemi ako postoje što se tiče same organizacije", rekao je Branislav Kocman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže, uzrok može biti i sindrom izgaranja, zato je sastanak već u ponedjeljak. Da brojke padaju govore i podaci Ministarstva. Prije četiri godine broj transplantiranih bubrega bio je 178. 2020. pao je na 95. Slična situacija i s jetrom. Prije četiri godine 132 transplantacije, 2020. manje od 100. To su ujedno zadnji podaci koje smo dobili.

Zbog sumnjive transplantacije bubrega u KBC-u Zagreb na snazi je zabrana sa živih nesrodnih donora. Traži se što skorije osnivanje središnjeg etičkog povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U našim okolnostima je poznato da se mora dati informirani pristanak i da se mora ovjeriti kod javnog bilježnika izjava koja garantira da nema financijske koristi da nema manipulacija", rekla je dopredsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLZ-a, Jasenka Markeljević.

Image
'AFERA TRANSPLANTACIJA' /

Propust oko transplantacija na Rebru Komora liječnika utvrdila je još u travnju

Image
'AFERA TRANSPLANTACIJA' /

Propust oko transplantacija na Rebru Komora liječnika utvrdila je još u travnju

Dopredsjednica Povjerenstva kaže, moguć je i priziv savjesti liječnika, ali do sada ne zna da je to bio slučaj u transplantacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakako da je etičko povjerenstvo jedno od mogućnosti da se zaustavi takav način transplantacija ako se posumnja na bilo kakvu nezakonitost", rekla je Markeljević.

Od najboljih u transplantaciji jetre prošli su mjesec učili Makedonci. Cijeli tim je na Merkuru proveo dva tjedna s Kocmanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo već tamo svojedobno, prije više godina radili jednu dječju transplantaciju. To nije zaživjelo. Sad su opet krenuli nešto s donorima. Nisu oni prvi, išli smo i u Bosnu i u Tuzlu, pa u Beograd. Srbima pomažemo već nekoliko godina", rekao je liječnik.

Makedonci se nadaju da bi već ovaj mjesec naučeno u Hrvatskoj mogli primijeniti u svojoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo