mjere za tešku jesen / Dok režijski troškovi rastu, u Vladi ne žure s mjerama: ‘Tko zna što nas čeka, ne možemo sve odmah ispucati'

Tko će sve i koliko dobiti još ne znamo jer vladine mjere stižu za desetak dana

24.8.2022.
19:30
VOYO logo

Ovo je osnovna škola u Bjelovaru u koju će uskoro zasjesti oko 700 školaraca. No kako je kada zahladi zagrijati - teško je pitanje. Jer dok je cijena grijanja za plin za cijelu prošlu sezonu iznosila 220 000 kuna, a za narednu im opskrbljivač nudi ugovor na milijun i 400 tisuća kuna. Sedam puta više.

"Mi smo neugodno iznenađeni, svjesni smo da to ne možemo platiti, očekujemo pomoć ministarstva, vlade i grada", rekla je ravnateljica Prve osnovne škole Bjelovar, Martina Supančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hitnu intervenciju države za škole traže i sindikati. Zabrinuti kako na jesen podići temperature u školama, ali i plaće u državnim i javnim službama.

Image
TEŠKA JESEN PRED NAMA /

Režije i život poskupljuju: 'Doći će do rasta cijena električne energije, a to će se preliti i na cijenu vode'

Image
TEŠKA JESEN PRED NAMA /

Režije i život poskupljuju: 'Doći će do rasta cijena električne energije, a to će se preliti i na cijenu vode'

"Ako je obrazovanje prioritet, država treba riješiti probleme s grijanjem i pomoći gradovima, ali i riješiti pad cijene rada u javnim službama. Što ćemo napraviti iz hladne škole, poslat djecu doma gdje je još hladnije? Je li to rješenje?", pita se Željko Stipić iz sindikata Preporod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije, tvrdi ministar. Koje je, još ne znamo, ali znamo da na njemu radi cijela vlada.

"Trebat će uštede, ali kao ministar jamčim da se djeca neće prehladiti u školama, to bi bilo tragično. Najnormalnije idemo sa školom, ne idemo s varijantom skraćenih sati ili online nastave", najavio je Radovan Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U problemima i poduzetnici. Gradska plinara Zagreb poslovnim korisnicima kojima ugovor ističe u listopadu za novu plinsku godinu traži plaćanje po varijabilnoj cijeni. A daljnji rast računa za struju, vodu, plin - za neke bi mogao značiti i ključ u bravu.

"S terena stižu informacije da su neki zatvorili svoje objekte, još to nije uzelo maha. Sada je aktualna priča oko struje. Nama je cijena struje bila 7000 kuna sada je 30 000, četiri puta veća", kazao je Jurica Protić iz Nezavisne udruge ugostitelja Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok sve veći troškovi režija konstantno kapaju, Vlada ne žuri.

"Tko zna što nas čeka, ne možemo sve odmah ispucati", kaže ministar Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa bi mjere trebali predstaviti kroz desetak dana. No već sada znaju - nema rješenja za sve.

"Neće biti za sve dovoljno novca da se svima pomogne", dodao je Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primorac zna financijske mogućnosti proračuna, a to je ključan faktor o kojemu također vodimo računa, ali ići će se dosta široko, reče biti redukcija niti struje, niti plina", rekao je ministar Oleg Butković.

"Nećemo dozvolit da vrtići, škole i druge institucije ne mogu plaćati energente, ali i da od lokalnih čelnika očekuju da lokalne jedinice daju svoj doprinos", kazao je ministar Davor Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok su brojne europske države već reagirale, kao primjerice Grčka koja udvostručuje subvencije za struju za kućanstva i mala i srednja poduzeća, ili Slovenija koja je jučer snizila PDV na većinu energenata - u Hrvatskoj su na snazi mjere od travnja, dok nas s jesenskim paketom još uvijek drže na ledu.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo