kriza na tržištu energentima / Dok Vlada za krizu čeka signal iz Bruxellesa: Obuljen Kožinek razljutila građane: 'Pa oni nemaju veze s narodom'

Iz Banskih dvora zasad tek poruka - svi moramo podijeliti teret krize energenata

12.7.2022.
21:00
VOYO logo

Glavu u pijesak pred nadolazeću krizu više ne gura ni vlada. Dolaze teška vremena, rekla je ministrica kulture i građanima poručila da svatko mora podnijeti svoj dio tereta. Građani joj uzvraćaju - nismo svi isti.

"Kad bih ja imala 18, 20 tisuća kao oni, onda bi mi se fućkalo. A ovako, nek' i oni spadnu na 1200, 2000 pa ćemo onda dijelit sudbinu", poručila je političarima Zagrepčanka Marijana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je čisto drugačiji svijet. Oni su se potpuno odvojili od naroda. Nemaju veze s narodom", rekla je Biserka iz Zagreba.

Izjava ministrice kulture je uzburkala duhove i u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Licemjerno, fejkerski, zločesto. Ministrica ima plaću od skoro 20 tisuća kuna, suprug joj je zaposlen u ministarstvu kulture, ministrica je prijavila ušteđevinu od 90 tisuća eura, suprug je prijavio ušteđevinu od milijun i 700 tisuća kuna", kazao je zastupnik MOST-a, Marin Miletić.

"Imaju službeni auto, oni ne znaju cijenu goriva, oni ne znaju puno stvari za koje mali čovjek mora znati. Kako će se grijat na zimu, što će jesti, koliko je litra ulja", rekao je zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čemu burne reakcije? Ministrica se samo nije dovoljno dobro izrazila, kaže premijer i pojašnjava što je htjela reći.

Image
KRIZNE MJERE /

Hrvatska nema plan kako uštedjeti na skupim energentima: U Vladi čekaju upute iz Bruxellesa, a u HEP-u Vladu

Image
KRIZNE MJERE /

Hrvatska nema plan kako uštedjeti na skupim energentima: U Vladi čekaju upute iz Bruxellesa, a u HEP-u Vladu

"Nisam ja primijetio da je Nina mislila na građane. Dakle, mislili smo na sve gospodarske aktere. Svi oni koji sudjeluju u formiranju onoga što se zove cijena ovog ili onog proizvoda. Na to je ona mislila", kazao je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ni tu nisu svi isti, poručuju poduzetnici.

"Volio bih da je tako, volio bih da političari nose teret ove krize. S obzirom da plaćaju u saborskom restoranu pet kuna praktički meni, a zna se koje su cijene sada zbog svih poskupljenja koja su se dogodila, zna se da poduzetnici plaćaju 3 puta veću struju od građana", kaže predsjednik udruge Glas poduzetnika, Hrvoje Bujas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok ministrica kulture traži da teret krize podijelimo vlada još nema plan za tešku jesen. Čekaju mig iz Brisela, dok se Njemačka već mobilizira. Kupuju peći na drva, prigušuju rasvjetu, a čak su ograničili i vrijeme tuširanja toplom vodom.

"Njemačka razmišlja o nekoj nacionalizaciji, o nekakvim ekstra profitima, o daljnjim poreznim rasterećenjima, a za sad ovdje nema nikakvog govora. To nije dobro da vlada uvijek kasni", kazao je SDP-ov Boris Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, uskoro će imati vremena u miru smisliti plan za spas građana kada odu na godišnje odmore - vlada u kolovozu dva tjedna, a saborski zastupnici već od petka, puna dva mjeseca.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo